Londonban is tartást várnak az MNB-től

Vágólapra másolva!
A Reuters előrejelzéséhez hasonlóan a londoni elemzők is arra számítanak, hogy a monetáris tanács hétfőn változatlanul hagyja az 5,25 százalékos magyar kamatszintet. A JP Morgan szerint a későbbi kamatvágáshoz tartósan 260-265 forintos euróra lenne szükség.
Vágólapra másolva!

A nagy londoni befektetési és elemző cégek egyike sem vár kamatmódosítást a Magyar Nemzeti Bank jegybankáraitól hétfőn, a további lehetséges kamatpályáról azonban eltérnek az előrejelzések.

Az MTI által megkérdezett szakértők prognózisa egybevág a Reuters csütörtökön közzétett előrejelzésével, amely szerint hétfőn marad a kamat, de a ráta alakulása a nemzetközi környezet mellett a kormány EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalások eredményétől függ.

Bizonytalan tényezők

A Barclays Capital felzárkózó piaci elemzői szerint az általuk hétfőre valószínűsített kamattartás után elvben még lenne lehetőség a kamatcsökkentések későbbi folytatására, de ez nagyban a forinteszközöktől elvárt kockázati felár alakulásán múlik. A cég szakértői azonban a közeljövőben nem számítanak a kockázati prémiumok jelentősebb csökkenésére.

A Barclays gárdája jelezte, ellentmondásos hírek érkeznek arról, hogy az EU-val és az IMF-fel folyó egyeztetések mennyire járnak közel a megállapodáshoz. Az elemzés szerint a jelentős nehézségekről szóló beszámolókat a Fidesz politikusai sietve cáfolták, ám a terítéken lévő ügyek nem csekélyek. Az idei 3,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél teljesítéséhez szükséges intézkedések bevezetése mellett a kormánynak még el kell fogadnia az EU által a túlzottdeficit-eljárás keretében követelt, még alacsonyabb jövő évi deficitcélt is - áll a Barclays Capital pénteki kommentárjában. A Barclays alapforgatókönyve mindenesetre az, hogy az MNB decemberben végrehajt egy negyed százalékpontos kamatcsökkentést, és 2011 első negyedévének végére 4,50 százalékig csökkenhet a magyar jegybank alapkamata.

A magyar kamat elért mélypontra

A 4cast elemző cég előrejelzése szerint sem lesz hétfőn kamatmódosítás, de ez a cég az év egészére kamattartást vár a jelenlegi szinten. A kamatcsökkentési ciklus leállításában szerepet játszottak egyes "szerencsétlen kormányzati nyilatkozatok", amelyek hozzájárultak a magyar befektetési eszközöket terhelő kockázati felárak nyár elején látott hirtelen megugrásához - mondták a 4cast elemzői. Hozzátették, a piaci kondíciók azóta annyiban javultak, hogy nem romlottak ismét jelentősen. (A 4cast elemzői arra utaltak, hogy Kósa Lajos és Szijjártó Péter fideszes politikusok június elején azt mondták, Magyarország közel van az államcsődhöz.)

A Capital Economics nevű vezető londoni gazdaságelemző cég felzárkózó piaci elemzői sem várnak kamatmódosítást az MNB hétfői ülésétől, és pénteki előrejelzésükben közölték: véleményük szerint a magyarországi jegybanki kamat a jelenlegi szinten elérte mélypontját. Bár a Capital Economics szakértői szerint a magyar makrogazdasági viszonyok alacsonyabb kamatot indokolnának, ám valószínűtlen, hogy a piaci kondíciók az év hátralévő részében drámaian javulnának, így a cég nem vár további kamatcsökkentést.

A JP Morgan szerint erősebb forint kell a kamatcsökkentéshez

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői is elképzelhetőnek tartják, hogy az MNB hosszabb ideig a jelenlegi szinten tartja alapkamatát. A magas munkanélküliség és az inflációs kilátások indokolnának ugyan még egy negyed százalékpontos kamatcsökkentést, a világgazdasági lassulással kapcsolatos növekvő aggodalmak és az IMF-programról folyó tárgyalások hírei azonban újabb forintárfolyam-kilengésekhez és a magyar adósságtörlesztésre köthető biztosítási ügyletek (CDS) árának emelkedéséhez vezethetnek, márpedig mindkét tényező kulcsfontosságú az MNB döntéshozatalában.

A JP Morgan bankcsoport londoni elemzői szerint az MNB egyebek mellett azért nem változtat hétfőn alapkamatán, mert a forint nem erősödött az előző kamatdöntő ülés óta, és az inflációs célra is felfelé mutató kockázatok hatnak. A JP Morgannél úgy látják, hogy a jövő év harmadik negyedétől kamatemelési ciklus kezdődik Magyarországon. A cég elemzői közölték: tartós forinteladási nyomás kialakulása esetén ennél hamarább kezdődő szigorítást is el tudnak képzelni, de az alapforgatókönyvben ezzel nem számolnak.

A JP Morgan szerint az egyik kellemes meglepetés az MNB számára az idei második félévben az lehet, ha a kormány teljesíti az idei államháztartási hiánycélt. Ahhoz azonban, hogy az MNB ismét kamatot csökkenthessen, a forintnak a 260-265-ös árfolyamsávba kellene tartósan visszaerősödnie az euróval szemben.