Óvatos emelkedéssel kezdett a BUX

Vágólapra másolva!
Enyhe erősödéssel kezdett péntek reggel a pesti tőzsde, vélhetően a Mexikói-öbölbeli olajszivárgás megállításáról érkezett hírek hatására is. A kereskedők nem számítanak nagy mozgásra a nap folyamán, de néhány piacbefolyásoló hír azért várható.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 80,15 pontos emelkedéssel, 22 918,34 ponton nyitott pénteken. A csütörtöki záró értékéhez képest 0,35 százalékkal erősödött. Háromnegyed óra elteltével 0,21 százalékos pluszban volt az index.

"Egy helyben toporgó" piacra számítanak pénteken az MTI által megkérdezett szakértők. Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője úgy véli, valamennyire érezteti majd hatását a budapesti piacon is a BP olajtársaság csütörtöki közlése, mely szerint sikerült megállítani az olaj szivárgását a Mexikói-öbölben.

A Concorde elemzője szerint ez azonban vélhetően nem lesz elég ahhoz, hogy a nyári pangó piacon jelentősen emelkedjenek a részvényárfolyamok. A múlt heti drágulás után mostanra fontos ellenállások jelentkeztek a külföldi és a belföldi piacon is. Ilyen esetekben lendület kell a piacnak ahhoz, hogy áttörje az ellenállási szinteket - magyarázta Balásy Zsolt.

A nap folyamán a General Electric vagy a Bank of America délután érkező eredményei tudják majd megmozgatni az árfolyamokat. Emellett 15.55-kor teszi közzé az amerikai fogyasztók júliusi hangulatindexének előzetes adatait a Michigan egyetem, ez szintén piacbefolyásoló lesz.

A BUX 71,20 pontos, 0,31 százalékos csökkenéssel, 22 838,19 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 20,5 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen zártak.