Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A gyenge növekedés kockázatára figyelmeztet a Moody's

Vágólapra másolva!
A Moody's hitelminősítő intézet úgy véli, hogy a költségvetési problémák mellett a gazdasági növekedés is kockázatot jelent az országok minősítésére. A gyenge kilátások már eddig is szerepet játszottak a negatív előrejelzésben, azonban az eddig jó besorolású országok is közelebb kerültek a leminősíthez.
Vágólapra másolva!

"A költségvetési kihívás mérete és a szűkös államháztartási politika várhatón sokéves szükséglete miatt a Moody's úgy véli, hogy a gazdasági növekedést érő kockázatok egyértelmű kockázatot jelentenek az államok hitelosztályzata számára is" - írták a világ egyik legtekintélyesebb hitelminősítője, a Moody's Investors Service elemzői hétfőn az időszaki európai előrejelzésükben.

"Ez különösen igaz Európában, ahol a gazdasági növekedés a világ több részéhez képest minden bizonnyal lassúbb lesz a nettó adósságtörlesztés és a várhatóan párhuzamos költségvetési megszorítások miatt a földrész java részén. Valójában a gyenge gazdasági növekedési kilátások már eddig is fontos szerepet játszottak abban, hogy a Moody's negatívan ítélte meg Görögország, Portugália, Spanyolország, Írország és Magyarország adósbesorolását. Ugyanakkor a Moody's úgy véli, hogy Franciaország, Németország és Nagy-Britannia lehető legjobb minősítése jó állapotban van, habár elvileg ők is közelebb vannak a lefokozáshoz, mint korábban" - írták az elemzők, majd kitértek arra a problémára, hogy Európa az egységesülés helyett inkább széttart, gazdasági értelemben.

"Miközben Németország államháztartási hiánya az idén a GDP 5 százaléka körül lesz, és ott a munkanélküliség kisebb, mint három éve, más kormányok - például Írországban, Spanyolországban, Görögországban, Lettországban - kétszámjegyű államháztartási deficittel és munkanélküliséggel küszködnek.

A válság eltérő következményei különösen azért alattomosak, mert az alkalmazkodás terhét igen egyenlőtlenül osztják meg az országok között. Ezt sokan méltányosnak tarthatják, de attól még ez alaposan kikezdheti az EU egyik alapkövét, nevezetesen a gazdagabb és a szegényebb tagországok konvergenciáját - írták a Moody's elemzői.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről