Húsz év alatt újítaná fel az összes épületet az Orbán-kormány

Vágólapra másolva!
Legalább húsz évre tervezi épületfelújítási programját az Orbán-kormány, igaz, az erre a célra jövőre szánt pénzösszeg nagyságát nem tudta megmondani Bencsik János államtitkár. Az új Széchenyi-tervbe ágyazott elképzelésekkel, csökkenteni akarják a lakások energiafelhasználását és fűtésszámláit, felfuttatnák a hazai építőanyaggyártást, s nem utolsósorban 200 ezer új munkahelyet teremtenének.
Vágólapra másolva!

Igen ambiciózus programot körvonalazott egy társasházi konferencián Bencsik János, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) energiastratégiáért és otthonteremtésért felelős államtitkára, amellyel több legyet is ütnének egy csapásra. A 15-20 évre szóló elképzelések szerint korszerűsítenék hazánk lakásállományát, de a felújításból nem maradnának ki a középületek sem.

Az egyik fő cél, hogy csökkentsék hazánk energiafelhasználását, hiszen például a lakások fűtésénél kettő és félszer több energiát használunk fel, mint Ausztriában vagy Németországban. Ráadásul a fűtést 75 százalékban gázzal biztosítjuk, melynek 80 százaléka importból, annak 80 százaléka pedig Oroszországból származik - hívta fel a figyelmet az államtitkár. Mindenképpen érdemes tehát a fűtésrendszerek korszerűsítése, amivel csökkenthetjük energiafüggőségünket. Az épületkorszerűsítések másik hozadéka, hogy azzal csökken a lakók fűtésszámlája, miközben hatékonyabb szolgáltatáshoz jutnak hozzá, s nem mellékesen a megtakarítást máshol tudják felhasználni.

Szempont lesz a hazai részvétel

A programmal a kormány jobb helyzetbe kívánja hozni a hazai építőanyaggyártókat is, mivel a felújításoknál szempont lesz a hazai termékek minél nagyobb arányú felhasználása, ami persze nem fogja sérteni a termékek, szolgáltatások unión belüli szabad áramlását - tett azért egy utalást EU-s kötelezettségeinkre az államtitkár. Mindezt úgy kívánják elérni, hogy egy másik uniós követelményt is beemelnek a szempontrendszerbe, nevezetesen azt, hogy csökkentenünk kell energiafelhasználásunkat, károsanyag-kibocsátásunkat is, ezért jogosan vizsgálhatjuk akár azt is, hogy egyes import építőanyagok szállítása milyen hatással van az említett mutatókra.

Az épületfelújítási program szerves részét képezi annak a kormányígéretnek is, ami szerint 10 év alatt egymillió munkahelyet teremtenének, hiszen számításaik szerint csak ez az építőipari szegmens 200 ezer embernek biztosítana hosszú távon munkalehetőséget - vázolta Bencsik János. Az NGM által legalább 20 esztendőre tervezett program keretében évi 150-200 ezer lakást magában foglaló épületet korszerűsítenének.

Zöld bank és előminősítés

A program végrehajtásának az is feltétele - tette hozzá az államtitkár -, hogy jelentősen átalakítsák azt az intézményrendszert, amely szervezni, finanszírozni hivatott az épületfelújítást. Ennek keretében úgy változtatják meg a pályázati rendszert, hogy ne határidőkhöz kötötten, hanem folyamatosan lehessen pályázni a korszerűsítésekre. A hatékonyság és a minőség jegyében sokat várnak az előminősítéstől, melyben a pályázatírókat csakúgy átvilágítanák mint a kivitelezőket, de szigorítanák a műszaki ellenőrzéseket is.

Az egész rendszert egy olyan Zöld alapból finanszíroznák, amelybe a megtakarításokból és az uniós forrásokból folyna be a pénz, s amelyből kedvezményes hitelekhez, vissza nem térítendő támogatásokhoz juthatnának a pályázók.

Arra ugyanakkor nem tudott választ adni Bencsik János, hogy akár csak jövőre mekkora összeggel kalkulálhatnának a pályázók, mint mondta: előbb fel kell állnia és működnie kell az új intézményrendszernek, s csak utána jöhetnek majd a konkrét válaszok.