Rappelő hörcsögök segítették a Kiát

Vágólapra másolva!
Élelmiszerválságtól tart az ENSZ; motorcserét kell végrehajtani Airbusokon; rapper hörcsögök és a magas munkanélküliség segítette a Kiát a rekordszintű amerikai autóeladásokban - derül ki a külföldi gazdasági lapokból.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ közleménye szerint közel a világ "veszélyesen közel" került egy új élelmiszerválsághoz az élelmiszer árának drasztikus növekedése miatt - írja a Financial Times.

A FAO, az ENSZ élelmezésügyi szervezete szerint további aggodalomra ad okot a növekvő infláció a feltörekvő országokban, szerte Kínától Indiáig. A FAO figyelmeztetése szerint világot fel kell készíteni arra, hogy a következő évben még magasabbak lesznek az árak. A szervezet arra hívja fel a mezőgazdasági termelőket, lényegesen bővítsék a kukorica és a búza termelését, hogy ki tudják elégíteni a 2011-2012-ben várható keresletet. A szervezet szerint a globális élelmiszerszámla 1026 milliárd dollár lesz az idei évben, közel 15 százalékkal több az előző évesnél. Hefez Ghanem, az FAO helyettes főigazgatója visszautasítja azt a feltételetézést,hogy spekulánsok állnának az árak növekedése mögött.

Látványosan erősödött a Kia az amerikai piacon

Mintegy negyven, Rolls-Royce által gyárott hajtóművet kell lecserélni az Airbus A380-as szupergépein világszerte - közölte a Quantas ausztrál légitársaság. Alan Joyce, a Quantas vezetője szerint jelenleg három légitársaság használja az A380-asokat (összesen 20 darabot), rajtuk kívül még a lufthansa és a Singapore Airlines - írja a BBC. (Az Airbus-gépek problámájáról itt olvashat részletesen.

A dél-koreai Kia Motors autógyártó rekordeladást ért el az Egyesült Államokban - derül ki a Business Weekből. A Kia amerikai értékesítései 15 százalékkal nőttek idén októberig, meghaladva a General Motors, a Toyota és a Honda számait is. A Kia-modellek részben annak köszönhetik a sikert hogy a magas munkanélküliség miatt inkább az olcsóbb autókat keresik az amerikai vevők. A Kiák átlagára ugyanis 21 598 dollár, ami jócskán elmarad a 29 494 dolláros iparági átlagtól. Az eladások megugrásának másik oka, a Kia Soul modell sikeres reklámkampánya, amelyben az autót rappelő hörcsögök népszerűsítik.