Lázár: A Fidesz egységesen támogatja a költségvetést

Vágólapra másolva!
A Fidesz frakcióvezetője szerint a képviselőcsoport egységesen támogatja a költségvetés koncepcióját, a következő egy évet pedig arra szeretnék szánni, hogy "újjászervezzék az országot". A frakció előtt Orbán Viktor miniszterelnök azt ígérte, hogy hamarosan döntés születik a nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásáról.
Vágólapra másolva!

A jövő évi költségvetés összeállításának rendezőelveiről beszélt Orbán Viktor a Fidesz-frakció keddi ülésén, ahol tájékoztatást adott arról, hogy jövő héten, november 16-án megkezdődik a büdzséjavaslat vitája az Országgyűlésben - közölte a tanácskozás után Lázár János.

A Fidesz frakcióvezetője újságírók előtt azt mondta, a képviselőcsoport egységesen támogatja a költségvetés koncepcióját, a konkrétumokról pedig további egyeztetések lesznek. Szeptemberben, a kötcsei találkozón Orbán Viktor még arról beszélt, hogy a költségvetés kordában tartása a frakción belül is töréseket okozhat - Lázár szavai azonban a frakció egységéről tanúskodnak.

Újjászerveznék az országot

Lázár János kifejtette: a kormányfő egy általános gazdasági tájékoztatást is adott. Mint mondta, amíg nem indul be a gazdasági növekedés, addig az ország nincs könnyű gazdasági helyzetben, "láttuk, hogy a szocialisták milyen csődhelyzetben hagyták itt Magyarországot. Ezek után a kormánynak rendet kell tennie". Hozzátette, a legfontosabb, hogy a következő egy évet arra szeretnék szánni, hogy újjászervezzék az országot.

A tanácskozáson szó volt a nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásáról is, és Orbán Viktor azt a tájékoztatást adta, hogy rövidesen döntés születik az ügyben - ismertette Lázár János. A korábbi indoklás szerint a nők nyugdíjba vonulásának könnyítéséhez szükséges pénzt a járulék 0,5 százalékpontos megemeléséből finanszíroznák, s ezt a módosítást a parlament elfogadta hétfőn.

Téma volt az alkotmánymódosítás és a 98 százalékos különadó is; utóbbival kapcsolatban a frakcióvezető azt mondta, zajlanak a számítások, hogy a különadóból mekkora bevétel folyhat be. "A személyi kör felmérése is egy hosszabb folyamatot jelent az ötéves visszamenőleges hatály okán" - jegyezte meg.

Megfelelő garanciákat lát Lázár

Lázár János a 98 százalékos különadó alkotmánybírósági elbukása után az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény (Ab-törvény) módosítását is felvetette, miszerint az Ab csak olyan kérdésekről dönthessen, amelyekről népszavazás is tartható. Az alkotmányügyi bizottság indítványt készített, amely úgy változtatna Lázár János eredeti javaslatain, hogy azokban mégsem kötnék össze az Ab hatáskörét a népszavazási tilalmakkal.

Ehelyett azt mondanák ki, hogy a költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról, a központi adónemekről, illetékekről és járulékokról, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvényeket az Ab akkor semmisíti meg, ha azok tartalma az élethez és emberi méltósághoz való jogot, a személyes adatok védelméhez való jogot, a gondolat, a lelkiismeret és vallás szabadságát vagy a magyar állampolgársághoz kapcsolódó jogokat sérti.

Lázár János azt mondta, hogy az Ab eddigi döntéseinek átolvasása után az a benyomása alakult ki, hogy az élethez és emberi méltósághoz való jogból az Ab az elmúlt húsz évben nagyon sok mindent le tudott vezetni, és szerinte ez megfelelő garanciákat jelent. Hétfőn arra a kérdésre, hogy így az Ab dönthet-e a magán-nyugdíjpénztári járulékokról, azt felelte, hogy ezt a kérdést majd a testület dönti el, mert bizonyos alapjogok tekintetében felülbírálhatják a törvényhozókat.