Obama jelöltje marad a Fed elnöke

Vágólapra másolva!
A washingtoni szenátus csütörtökön megerősítette Ben Bernanke Fed-elnöki jelölését. Az amerikai szövetségi törvényhozás 70-30 arányú szavazással hagyta jóvá Barack Obama elnök jelöltjét, aki második négyéves periódusát kezdheti meg a központi bank élén. Bernanke megerősítése győzelem Obama számára, aki szerint a Fed-elnöknek rendkívüli szerepe volt a recesszióból való kilábalásban.
Vágólapra másolva!

Az amerikai szövetségi törvényhozás 70-30 arányú szavazással jóváhagyta Barack Obama elnök jelöltjét, aki második négyéves periódusát kezdheti meg a központi bank élén. A szavazást éles vita előzte meg: Ben Bernanke kritikusai bírálták, ahogyan a Fed a pénzügyi válságot kezelte. Három évtizede nem ütközött ennyire kemény ellenállásba a Fed-elnöki jelölés, igaz, a szenátus még soha nem utasította el az amerikai elnök jelöltjét.

Timothy Geithner pénzügyminiszter nyomban gratulált Bernankenak, kijelentve, hogy a szenátus helyesen cselekedett. A szövetségi tartalékbank-rendszer elnöke továbbra is kulcsfontosságú szerepet fog játszani a gazdaság irányításában - fogalmazott.

Bernanke jelölésének megerősítése a múlt héten kétségessé vált, miután a massachusettsi szenátorválasztáson elszenvedett vereség után a demokraták elvesztették az ellenzéki obstrukció leküzdéséhez szükséges 60 fős szupertöbbségüket. A szenátus ezt az akadályt azonban a végszavazás előtti vita lezárásával, 70-23-as voksolási eredménnyel leküzdötte.

Az utóbbi napokban kiderült, hogy Bernanke jelölésével nem csak a republikánusoknak volt gondjuk, akik őt teszik felelőssé a Wall Street-i pénzintézeteknek nyújtott hatalmas szövetségi segélyekért és a válságot előidéző laza pénzügyi szabályozásért. Korábban egy informális előszavazáson 13 demokrata szenátor is jelezte: nem biztos, hogy támogatják a Fed-elnök hosszabbítását, mivel Obama gazdasági csapata szerintük túl közel áll a Wall Street-i bankokhoz.

Bernanke megerősítése győzelem Obama számára, aki szerint a Fed-elnöknek rendkívüli szerepe volt a recesszióból való kilábalásban. A végszavazást megelőző kétórás vitában a bírálók felrótták a Bernanke által vezetett Fednek: nem tett eleget a válság megelőzésére, nem vett tudomást az ingatlan- és hitelpiaci buborékról, sőt elősegítette azok képződését, továbbá lehetővé tette, hogy a bankok veszélyesen alacsony szinten tartsák tőketartalékukat. Bernanke pártfogói ezzel szemben azt hangoztatták: a szakember egy sokkal nagyobb rossz bekövetkeztétől mentette meg a gazdaságot; a Fed 2 billió dollárnyi tőkeinjekciója révén lehetett elkerülni a katasztrófát.

Az 56 éves, a Time magazin által az év emberének választott Bernankét még Obama elődje, George W. Bush elnök nevezte ki a Fed első emberévé, amely a világ egyik legnagyobb hatalmú pénzügyi pozíciója.