Kevesebb pénzt nyeltek el tavaly a félkarú rablók

Vágólapra másolva!
Az évek óta tartó trendnek megfelelően 2009-ben ismét csökkent a pénznyerő automaták száma, az általuk termelt bevétel és így a működtetésük után fizetett adó is. A szakma szerint a válság mellett a túladóztatás miatt zsugorodik az ágazat.
Vágólapra másolva!

A Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSZSZ) tagjai, vagyis a pénznyerő automatákat üzemeltető vállalkozások árbevétele 14 százalékkal csökkent tavaly az előző évhez képest - közölte Molnár Krisztián, az APEH szerencsejáték-felügyeleti főosztályának vezetője az MSZSZ küldöttgyűlésén. A magyarországi szerencsejáték-piac egyharmadát kitevő pénznyerőautomata-ágazat árbevétele 81,3 milliárd forint volt tavaly.

A játékadó-bevétel 35,7 milliárd forint volt 2009-ben. Egy évvel korábban még 40 milliárd forint körül mozgott - tájékoztatott a főosztályvezető.

A pénznyerő automaták száma 2005. óta folyamatosan csökken az országban. Akkor mintegy 33 ezer gép működött, 2009-ben pedig már csak 26 ezer. A játéktermek száma mintegy 15 ezer volt 2009-ben, 1500-zal kevesebb a 2008. évinél - mondta Schreiber István, az MSZSZ elnöke az MTI-nek.

Az ágazat teljesítményének visszaesését Schreiber István a vásárlóerő csökkenésével, az emelkedő költségekkel és a túladóztatással magyarázta. Jelenleg havi 100 ezer forint az adó játékhelyenként, amit még 2005-ben, vagyis a gazdasági növekedés időszakában állapítottak meg. Az ágazat mintegy 60 ezer embert tart el - állítja az elnök.

A teljes szerencsejáték-piac árbevétele 243 milliárd forint volt tavaly, szemben az előző évi 263 milliárd forinttal. Ez mintegy 7,4 százalékos csökkenés.