Ezermilliárd dollárt költene a válságkezelésre az IMF vezetője

Vágólapra másolva!
Ezermilliárd dollárra kívánja felduzzasztani a pénzügyi válságok megakadályozására szolgáló hitelkeretét a Nemzetközi Valutaalap (IMF), és szeretné, ha az ehhez szükséges 250 milliárd dolláros pótlólagos juttatásra már novemberig biztosítékokat kapna - mondta a szervezet vezérigazgatója a Financial Timesnak.
Vágólapra másolva!

A Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója a londoni gazdasági napilap hétfői ismertetése szerint azt mondta: egy nagy összegű pénzalappal, amelyről valószínűsíthető, hogy képes "a masszív méretű intervencióra", lehetségessé válna a válságok megelőzése. Még ha csökkenne is az IMF finanszírozási szerepe, az nem jelenti azt, hogy "nincs szükségünk hatalmas tűzerőre, egy ezermilliárd dolláros alap megfelelő előrelátás lenne" - mondta az IMF vezérigazgatója.

A Financial Times (FT) értesülése szerint Dél-Korea, a húsz vezető ipari és fejlődő gazdaság csoportjának (G20) idei elnöke segíti a terv összeállítását. Szöul reméli, hogy rá tudja venni a többi G20-országot a megnövelt IMF-keret támogatására a G20 novemberi dél-koreai csúcsértekezletén. Az FT felidézte, hogy a tavalyi londoni G20-csúcson döntöttek az akkori, 250 milliárd dolláros IMF-hitelkeret megháromszorozásáról, 750 milliárd dollárra.

A dél-koreai elnök egyik külgazdasági tanácsadója a Financial Timesnak elmondta: egy globális stabilizációs mechanizmusról folynak a megbeszélések. E mechanizmus részét képezné "kockázati görbék" felvázolása az egyes országokról, és a legkevésbé kockázatos országok "a platina vagy arany hitelkártyák birtokosaihoz hasonló" státust élveznének. Az ezeknek az országoknak nyújtott finanszírozásokhoz gyakorlatilag semmilyen feltételrendszer nem kapcsolódna, ám a kockázati görbe gyengébb részein lévő országok keményebb kondíciókkal néznének szembe - magyarázta a dél-koreai illetékes.