Újfajta EU-s válságkezelést akar Angela Merkel

Vágólapra másolva!
Angela Merkel német kancellár arra számít, hogy a csütörtökön kezdődő EU-csúcson fontos döntéseket hoznak, amelyek hosszú távon garantálják az euróövezet biztonságát.
Vágólapra másolva!

Angela Merkel német kancellár biztos abban, hogy az uniós tagállamok megteremtik a válságkezelést szolgáló új mechanizmust, ehhez azonban a lisszaboni szerződés kisebb módosítására van szükség. A válságmechanizmust azonban csak végső esetben lehet majd igénybe venni, a lehívásához pedig szigorú feltételeket kell szabni.

A német kormányfő a Bundestag szerdai ülésén felolvasott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a tagállamok "felségjogait" érintetlenül kell hagyni. A politikus ezzel ismét elutasította a közösségi értékpapír, az eurókötvény gondolatát. Szerinte a pénzpiaci kockázatok megosztása nem jelentene megoldást a problémákra. A politikus ugyanakkor hangoztatta, hogy senkit nem hagy magára az unió, mert Európa csak közösen sikerülhet.

A német ellenzék bírálja a Merkel-kormány hozzáállását az euróövezetet érintő válság kezeléséhez. A szociáldemokraták szerint a kancellár figyelmen kívül hagyja az Európai Központi Bankból érkező vészjeleket. A Zöldek úgy vélik, Merkel magatartása súlyosbítja a pénzügyi válságot. A koalíciós partner, a liberális FDP vezetője ugyanakkor megvédte Angela Merkel álláspontját. Birgit Homburger kijelentette: vállalják a rájuk háruló felelősséget, de nem adják áldásukat egy európai szintű "teljes körű casco biztosításhoz".