Durván leminősítette Görögországot a Moody's

Vágólapra másolva!
Költségvetési konszolidációs programjának kockázataira hivatkozva három fokozattal rontotta Görögország besorolását a Moody's hitelminősítő.
Vágólapra másolva!

Agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal mélyen spekulatív szintre minősítette le az euróövezeti tag Görögország államadósságának eddig sem befektetésre ajánlott besorolását hétfőn a Moody's Investors Services.

A nemzetközi hitelminősítőnél így a görög kormánykötvények adóskockázati besorolása az eddigi "Ba1"-ről "B1"-re romlik - írja a Bloomberg. Ezzel Görögország egy besorolásba került Bolíviával és Fehéroroszországgal. Az euró dollárral szembeni előnye a leminősítés után szertefoszlott.

A görög szuverén besorolás a Moody's listáján immár négy fokozattal marad el a még befektetési ajánlásúnak tekintett "Baa" sáv alapszintjétől, a "Baa3"-tól. Magyarország államadósságát a nagy nemzetközi hitelminősítők egyaránt e befektetési ajánlású alapszinten tartják nyilván, vagyis a magyar adóskockázati besorolás jelenleg négy fokozattal jobb a Moody's új görög besorolásánál.

A cég a hétfői leminősítéshez fűzött indoklásában kiemelte, hogy továbbra is "igen ambiciózus" konszolidációs intézkedésekre és szerkezeti reformokra van szükség a görög adósságmutatók stabilizálásához, és ezeknek az intézkedéseknek a megvalósítási kockázata az eddig elért eredmények ellenére is "jelentős".

Emellett a Moody's szerint komoly nehézségekbe ütközik a görög államot megillető bevételek beszedése, mivel gyenge az adóbehajtási mechanizmus. A hitelminősítő szerint ezt az egyes érdekcsoportok ellenállása, valamint a megfelelő képesítésű szakembergárda hiánya is nehezíti.

A hitelminősítő szerint ezenkívül megvan annak a kockázata is, hogy a hivatalos pénzügyi támogatásokat az IMF és az EU 2013-tól - a jelenlegi támogatási program kifutása után - olyan fizetőképességi kritériumokhoz köti, amelyeknek Görögország esetleg nem fog megfelelni, és ez akár a görög adósságállomány kényszerű átstrukturálását is eredményezheti.