A magyar találmány is versenyben van az európai innovációs díjért

Vágólapra másolva!
Egy magyar találmány is bekerült az Európai Szabadalmi Hivatal innovációs versenyének döntőjébe. A háromdimenziós virtuális mikroszkópnak nanoméretű implantátumokkal és egy speciális kemencével kell harcba szállnia a díjért.
Vágólapra másolva!

Május 19-én adják át Budapesten az Európai Szabadalmi Hivatal legrangosabb innovációs díját, az Európai Feltalálói Díj döntőjében 15 találmány verseng öt kategóriában - közölte csütörtökön az Európai Szabadalmi Hivatal.

A kis- és középvállalkozások kategóriájában a jelöltek között van a magyar Molnár Béla és csapatának találmánya. A 3DHistech névre keresztelt találmány a hagyományos mikroszkópiát és digitális képfeldolgozást házasítja, így létrejött a virtuális háromdimenziós mikroszkóp. A találmány elsősorban az orvosoknak és a távolról tanácsot adó szakértőknek nyújt lehetőséget arra, hogy a beszkennelt szövetminta alapján felállítsák a diagnózist.

A magyar találmánynak egy dán feltaláló speciális alacsony kibocsátású, bioüzemanyagok elégetésére alkalmas kemencéjével, valamint az Egyesült Királyságban élő Leigh Canham nanoméretű pórusokkal rendelkező szilikonimplantátumaival kell megküzdenie. (Utóbbi találmány lehetővé teszi, hogy a célzott gyógyhatású és gyógykezelési célú hatóanyagokat közvetlenül a tumorokba jutassák.)

Benoit Battistelli, az Európai Szabadalmi Hivatal elnöke közölte: a 2011-es Európai Feltalálói Díjra pályázók ékes példái annak, hogy az európai vállalkozások szinte minden területen képesek újat létrehozni, ha élvonalbeli termékekről van szó. "A szabadalmakból származó bevételek hozzásegítik a vállalatokat ahhoz, hogy évről évre eurómilliárdokat fektessenek be a kutatás-fejlesztés területén; a vállalatok befektetései pedig a társadalom egészének előnyére válnak. Nagy hangsúlyt fektetünk az európai szabadalmak minőségére, így jogi biztonságot nyújtunk a szabadalmak tulajdonosainak, és a szabadalmak műszaki leírásának közzétételével ösztönözzük a további innovációt. Ezáltal is támogatjuk az európai ipar innovációs kapacitását" - tette hozzá Battistelli.