Kétórát sztrájkoltak a Malév-pilóták és légiutas-kísérők

Vágólapra másolva!
Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak szerdán délelőtt 10 és dél között a Malév pilótái és légiutas-kísérői, mert rövidebb munkaidőt, több pihenőidőt és magasabb bért szeretnének. A munkabeszüntetés csak néhány járatot érintett, nagyobb fennakadást nem okozott Ferihegyen.
Vágólapra másolva!

Szerdán délben befejeződött a Malév pilótáinak és légiutas-kísérőinek kétórás figyelmeztető sztrájkja, amely délelőtt kezdődött. A figyelmeztető sztrájk miatt nem volt járatkimaradás, ebben az időszakban két járatot indított a Malév, mindkét járat rendben elindult - mondta a Malév kommunikációs igazgatója. Óvári Tamás, a Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesületének (HUNALPA) vezetője korábban az MTI-nek elmondta, hogy a sztrájkjuk teljes támogatottságú, csak a menedzser pilóták nem vesznek részt benne. Óvári úgy nyilatkozott: ha a figyelmeztető sztrájk után sem tudnak megállapodni a pihenőidő szabályozásáról a munkáltatóval, péntektől általános sztrájkot hirdetnek.

Az MTI helyszíni tudósítójának becslése szerint 50-60 pilótaruhába, és mintegy 30-40 civilbe öltözött ember beszélgetett, miközben Óvári Tamás a tévéknek nyilatkozott. A pilóták név nélkül elmondták, hogy valóban általában egy évben 800 órát repülnek ugyan, de volt, aki megmutatta egy havi beosztását, amely szerint 66 óra repült idő 124 óra munkaidőt jelent számára. A pilóták az alapbéren felül a repült órák után is kapnak díjazást. Nyáron egy hónapban elérheti a repült órák száma a százat, így a munkaidő a 198 órát. Óvári hangsúlyozta, hogy nem bérkövetelésük van, hanem azt szeretnék, hogy az Európai Unióban meghatározott minimális pihenőidőnél két órával többet kapjanak. A jelenleg érvényes 12 óra munkaidő után szeretnének elérni plusz két óra pihenő időt - magyarázta.

A HUNALPA elnöke az MTI kérdésére azt közölte, reméli, hogy a délben kezdődő újabb tárgyalási forduló eredményt hoz a Malév vezetésével. A mostani figyelmeztető sztrájkot követő pénteken 10 órára meghirdetett munkabeszüntetést még nem "fújták le".