A hatékonyabb ellenőrzés miatt lett szeszes ital a sör Oroszországban

Vágólapra másolva!
Egyre népszerűbb a sörfogyasztás Oroszországban, miközben eddig a sör az élelmiszer kategóriájába tartozott. Az életbe lépő jogszabály-módosítás után a sörrel kereskedő vállalkozásokat könnyebben ellenőrizheti a hatóság, sőt a kormányzat könnyebben is korlátozhatja a sör kereskedelmét.
Vágólapra másolva!

Élelmiszer helyett szeszes ital besorolást kap a sör Oroszországban, így a hatóság jobban korlátozhatja és ellenőrizheti az ital kereskedelmét. Az átminősítést törvénybe foglalták, amelyet Dmitrij Medvegyev államfő már aláírt.

Oroszországban eddig minden olyan terméket, amely 10 százaléknál kevesebb alkoholt tartalmazott, élelmiszerként tartottak számon, jóllehet az italozás súlyos társadalmi gond. A lakosság szeszfogyasztása kétszeresen haladja meg az Egészségügy Világszervezet által válságosnak ítélt szintet.

Bár hagyományosan a vodka az orosz nemzeti ital, a sör egyre népszerűbb és mind többen fogyasztják a tömény italok helyett. Oroszországban a sör eladása az utóbbi évtizedben 40 százalékkal nőtt, a vodkáé viszont csaknem 30 százalékkal csökkent.

A folyamatban szerepet játszik, hogy sör korlátozás nélkül árusítható, bármely bolt szolgálhat vele bármely napszakban - írta a BBC brit sajtóorgánum.