Vágólapra másolva!
Egyre kevésbé bíznak a rubelben és egyre több pénzt fektetnek be a bizonytalannak érzett Oroszország helyett külföldön a legvagyonosabb oroszok - derül ki egy, a Wall Street Journal által ismertetett felmérésből. A vagyonos oroszokat a gazdasági válságból való lassú kilábalás és a jövő évi elnökválasztást megelőző politikai bizonytalanság aggasztja leginkább.
Vágólapra másolva!

Európai befektetések, elsősorban ingatlanpiaci beruházások felé fordulnak a vagyonosabb orosz üzletemberek, mivel az orosz gazdaság lassan lábal ki a válságból, Oroszországban pedig politikai változás készülődik - írja a Wall Street Journal egy friss felmérésre hivatkozva. Az amerikai gazdasági lap szerint a tőke kiáramlása jelentősen megnehezíti Dmitrij Medvegyev orosz elnök és Vlagyimir Putyin miniszterelnök dolgát, akik eddig mérsékelt sikerrel tudtak csak külföldi befektetőket csábítani az országba.

A lap által idézett felmérés szerint mindössze a vagyonos oroszok 12 százaléka tartja rubelben a pénzét, ami csak a harmada a 2009-es adatoknak. Az orosz befektetések főbb helyszínei Nagy-Britannia, Dél-Franciaország és Svájc, Ciprust viszont sokkal kevesebben választják, mint két éve.

A 2009-es felmérésben megkérdezetteknek még 40 százaléka mondta azt, hogy a rubelben őrzött megtakarítások biztonságosak, most viszont már csak 5 százalékuk gondolja ezt. A kedvetlenség okai az amerikai lap szerint az infláció és az orosz bankrendszer problémái. A készpénz őrizgetése helyett az új felmérés szerint az ingatlanpiaci befektetéseket tartják a legbiztonságosabbnak az orosz üzletemberek.

A felmérésben nem kérdeztek rá a válaszadók politikai szimpátiájára, ennek ellenére több válaszoló megjegyezte, hogy károsnak tartja az országban kialakult politikai bizonytalanságot, amelyet többek között a jövőre esedékes orosz elnökválasztás okoz. Putyin újra indulhatna, de egyelőre nem jelezte egyértelműen, hogy mit tervez és lebegteti indulását Medvegyev is.