Könnyebb lesz behajtani a külföldi cégek tartozását

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság rendeletjavaslatot terjesztett elő az ideiglenes számlazárolást elrendelő európai végzés intézményének létrehozására, mellyel az európai polgárok és vállalkozások számára egyaránt egyszerűsödhetne a más tagállambeli követelések behajtása - derül ki az Európai Bizottság hétfői közleményéből.
Vágólapra másolva!

A szervezet szerint mintegy egymillió kisvállalkozás szembesül nehézségekkel más tagállambeli követelések miatt, és évente akár a hatszázmillió eurót is elérheti a szükségtelenül leírt tartozások összege. Az EB szerint ezeket a vállalkozások sokszor meg sem próbálják behajtani, mert elrettennek a külföldi pereskedés költségeitől és bonyodalmaitól.

A "jogérvényesülés a növekedés érdekében" bizottsági program részét képező rendelet létrehozná az ideiglenes számlazárolást elrendelő európai végzést, mely lehetővé tenné a hitelezők számára, hogy zároltassák az adós bankszámláján a tartozásnak megfelelő összeget. A végzés fontos szerepet játszhat a követelésbehajtási eljárásban, mivel megakadályozza, hogy az érdemi ítélethozatalig eltelt idő alatt az adós kivonja vagy eltüntesse eszközeit, ami javítja a más tagállambeli követelés sikeres behajtásának kilátásait.

Nem változnak a számlazároltatásra vonatkozó nemzeti eljárások, egyszerűen csak egy újabb, európai eljárás jön létre, melyet a hitelezők abban az esetben választhatnak, ha más uniós tagállamban szeretnének követelést behajtatni - hangsúlyozza a brüsszeli szervezet.

A Bizottság tájékoztatása szerint az új eljárás ideiglenes biztonsági intézkedés: az összeg tényleges megszerzéséhez a hitelezőnek a nemzeti jog vagy az egyszerűsített európai eljárások - például a kis értékű követelések európai eljárása - keretében hozott jogerős ítéletre van szüksége.

Az új eszköz kizárólag több tagállamot érintő ügyekben használható majd fel. Az ideiglenes számlazárolást elrendelő európai végzést ex parte (a másik fél meghallgatása nélküli) eljárás keretében, azaz az adós tudta nélkül bocsátják ki. Az új eszköz közös szabályokat hoz létre a joghatóságra, valamint a végzés kibocsátásának feltételeire és eljárására nézve: lehetővé teszi a bankszámlaadat közlését elrendelő határozat kibocsátását, meghatározza, hogy a nemzeti bíróságok és hatóságok milyen módon hajtsák végre a végzést, valamint jogorvoslati lehetőségeket és egyéb alperesvédő elemeket kínál a hitelező számára.

A közlemény idézi Vivian Reding igazságügyi biztost, aki szerint "a vállalkozások éves forgalmának mintegy 2,6 százaléka megy veszendőbe a behajthatatlan tartozások miatt. Az egységes piac ezen hiányosságát gyorsan és energikusan meg kell szüntetnünk."

A rendeletjavaslat az Európai Parlament és a Tanács elé kerül, elfogadásáról rendes jogalkotási eljárás keretében, minősített többséggel döntenek.