Hárommilliárd forintot szán a kormány a tyúkketrecek fejlesztésére

Vágólapra másolva!
Szeptember elejétől a hónap végéig pályázhatnak a tojótyúkokat tartó gazdák az 5-200 millió forintos támogatásra, amely célja, hogy az uniós szabványoknak megfelelő körülményeket teremtsenek az állatok számára. A hárommilliárd forint keretű pályázattal mintegy háromszáz tyúktelepen segítene a szakminisztérium. A Baromfi Terméktanács elnöke szerint Magyarország nem teljesíti határidőre az uniós szabályozást, de ezzel nem marad egyedül.
Vágólapra másolva!

Az uniós irányelvek betartásához kíván támogatást nyújtani a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a tojótyúkokat tartó gazdálkodók számára. Ezért a minisztérium hárommilliárd forint keretű pályázatot írt ki, amelyben 5-200 millió forint támogatást igényelhetnek a gazdák. Januártól ugyanis csak az előírt szabványoknak megfelelő ketrecekben tarthatók tyúkok, ennek azonban a tárca adatai szerint 291 telep nem felel meg.

A pályázatokat szeptemberben lehet beadni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz. Pályázni csak olyan gazdálkodó tud, aki már rendelkezik baromfiteleppel. A ketrecek korszerűsítése mellett lehetőség lesz a gépállomány cseréjét, szállítását, beüzemelését is elszámolni.

Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke szerint a szeptemberben beadott pályázatokat év végéig bírálja el a szakhivatal, vagyis aligha tudja teljesíteni Magyarország, hogy január elsejétől csak a szabványnak megfelelő ketrecekben tartsák a tojótyúkokat. Szerinte azonban a várhatóan 3-6 hónapos csúszás nem jár majd szankcióval, már csak azért sem, mert az Unióban alig 4-5 ország van eddig, amelyik végrehajtotta a korszerűsítést. Lengyelországban a tyúkok 80 százaléka még régi típusú ketrecben van, Csehországban és Szlovákiában 60-65 százalék az arány, Olaszországban 50, Magyarországon pedig 40-45 százalék.

Az Unió által 1999-ben elfogadott szabályozás előírja a tyúkok tartásának minimális követelményeit, január 1-jétől nem tarthatók tyúkok hagyományos, a szabványoknak nem megfelelő ketrecekben.

Az irányelv szerint az állatoknak legalább 750 négyzetcentiméter ketrecterületet kell biztosítani, és a ketrecben minden tyúknak egy 15 centiméteres ülőrudat kell elhelyezni. Gondoskodni kell egy korlátozás nélkül használható etetővályúról, melynek tyúkonként legalább 12 centiméter hosszúnak kell lennie. Ezen felül minden szárnyasnak megfelelő itatóhoz kell hozzáférnie.

Az Állategészségügyi Igazgatóság felmérése szerint Magyarországon 551 tojótyúktelep van, amelyből 291-ben hagyományos ketreces körülmények közt tartják a tyúkokat. "Utóbbiaknak kíván segíteni a VM" - olvasható a közleményben.

Bárány László szerint a pályázatnak az is nagy előnye, hogy a beruházás 40 százalékát teszi ki támogatás, amit gépek beszerzésére, szállítására és beépítésére is fel lehet használni. Ez segíti a magyarországi öko- és biogazdálkodás terjedését, a korszerűtlen technológia cseréjét, vagyis magasabb színvonalon, nagyobb hozzáadott értékkel termelhetnek a magyar gazdák - vélte a terméktanács elnöke.