Összefogtak a szakszervezetek a munka törvénykönyvének új tervezete ellen

Vágólapra másolva!
Elfogadhatatlannak tartja hat szakszervezeti szövetség a munka törvénykönyvének új tervezetét, és nyomatékosan felszólítják a kormányt a javaslatról szóló tárgyalásokra. A Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken hozta nyilvánosságra a tervezetet.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön egyeztetést tartott hat, országos szakszervezeti szövetség a munka törvénykönyvének új tervezetéről, amelyet egységesen elfogadhatatlannak tartanak - közölték az [origo]-val az egyezségben résztvevő szövetségek. A közlemény azt írja, hogy a szövetségek szerint a tervezet teljes mértékben kiszolgáltatottá tenné a munkavállalókat, emiatt "nyomatékosan felszólítják a kormányt, hogy azonnal kezdődjenek háromoldalú tárgyalások a témában".

Az egyeztetésen az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Liga Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma vett részt.
A Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken hozott nyilvánosságra egy új javaslatot a munka törvénykönyvéről.

A javaslat több ponton is szűkítené a munkavállalók eddigi jogait, változnának a munkaidőn kívüli bérezés feltételei, megszűnne a nyugdíj előtti eddigi részleges védettség, és szűkülnének a szakszervezeti jogok is. A javaslat az után jelent meg, hogy a parlament július 4-én már elfogadott egy olyan munkaügyitörvény-csomagot, ami számos munkavállalói jogot eltörölt.

Az [origo] által megkérdezett szakértők szerint várhatóan nem éri el kívánt hatást, és nem fogja javítani az ország versenyképességét.
A tervezet alapján több múlik majd a dolgozók és a munkáltatók egyéni alkuin, mint most, ha a parlament elfogadja a munka törvénykönyve múlt héten bemutatott tervezetét. A javaslatot előkészítő egyik munkajogász viszont az [origo]-nak azt mondta, rugalmasabb lett a szabályozás, ami több ponton a munkaadóknak, de nem csak nekik kedvez.