Az eurózóna-csúcsról kiszivárgott hírek húzták fel a nyugat-európai tőzsdéket

Vágólapra másolva!
A nyugat-európai értéktőzsdék csütörtökön immár harmadik napja javultak, és kéthetes csúcson zártak a megelőző háromnapos zuhanást követően. A jelentős tőzsdei emelkedés az euróövezeti csúcson elért eredményeknek volt köszönhető.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója előzetes adat szerint 1,2 százalékos napi növekménnyel, 1103,76 ponton végzett.

A csütörtöki kereskedést a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index - végleges adatok szerint - 0,79 százalékos emelkedéssel 5899,89 ponton, a frankfurti DAX-30 mutató 0,95 százalékos erősödéssel 7290,14 ponton, míg a párizsi CAC-40 index 1,66 százalékos növekedéssel 3816,75 ponton zárta.

A hangulat jelentős javulását a csütörtöki euróövezeti csúcs reménykeltő intézkedései idézték elő: az egyezménytervezet nyilvánosságra került részletei szerint jelentősen alacsonyabb kamatra és hosszabb - a korábbihoz képest kétszeres - futamidővel kaphatnak kölcsönt a bajba került euróövezeti tagországok, Görögország pedig - a második görög mentőcsomag révén - további 71 milliárd euró támogatáshoz juthat.

Az EFSF mentőalap ugyanakkor - az IMF hiteleinek mintájára - elővigyázatossági kölcsönt is nyújthat, vagyis kisegíthet olyan euróövezeti tagországokat, amelyek nincsenek akut finanszírozási válságban, de a tendenciák arra utalnak, hogy szorult helyzetbe kerülhetnek. Az EFSF bankok feltőkésítésében is részt vállalhat kormányoknak nyújtott hitelek révén, és a másodpiacon is vásárolhat majd államkötvényeket.