Ötmillióra büntette a PSZÁF a CIB Bankot súlyos jogsértésért

Vágólapra másolva!
A CIB banknak azért kell bírságot fizetnie, mert nem működött együtt az előírásoknak megfelelően a júliusban elindult Pénzügyi Békéltető Testülettel.
Vágólapra másolva!

Ötmillió forintra bírságolta a PSZÁF a CIB Bank Zrt.-t, mivel a hitelintézet megtagadta az együttműködést a Pénzügyi Békéltető Testülettel. A PSZÁF egyúttal megtiltotta a súlyosan jogsértő magatartás folytatását a bank számára - közölte a felügyelet szerdán.

A PSZÁF azzal indokolta a bírság kivetését, hogy a bank törvénysértő módon nem működött együtt a Pénzügyi Békéltető Testülettel (PBT) egy békéltetési eljárás során.

Nemet mondott a CIB

A közlemény szerint egy banki ügyfél kezdeményezésére a testület júliusban meghallgatást tűzött ki a pénzügyi szervezet és az ügyfél számára, egyben felszólította a CIB Bankot, hogy a jogszabálynak megfelelően nyolc napon belül írásban nyilatkozzon a fogyasztó igényének jogosságáról, az ügy körülményeiről, a fogyasztói panasz elbírálásának sikertelenségéről, az esetleges egyezségi ajánlatról, továbbá arról, hogy aláveti-e magát a PBT kötelezésének, illetve biztosítsa részvételét a meghallgatáson.

A bank erre reagálva közölte, nem nyilatkozik a szóban forgó kérdésekről, nem tesz egyezségi ajánlatot és nem vesz részt a 2011. augusztus 23-ra kitűzött meghallgatáson, és nem veti magát alá a PBT határozatának. "A pénzügyi szervezet - ellenkező tartalmú írásbeli nyilatkozatához képest - a meghallgatáson megjelent és különböző iratokat nyújtott be. A törvény viszont azért biztosít nyolc napot a választ megküldésére, hogy gyors eljárást tegyen lehetővé a fogyasztó érdekében. Így készülhet fel mind a fogyasztó, mind a PBT eljáró tanácsa a meghallgatásra, melyen a PBT döntést" - derül ki a felügyelet közleményéből.

Akár százmilliós bírságot is kivethe a PBT

A PSZÁF egyúttal közölte, a törvény szerint a pénzügyi szolgáltatónak kötelessége a PBT-vel együttműködnie, ugyanakkor nem kötelező viszont alávetnie magát a PBT döntésének. A mostani büntetés az első, amikor a felügyelet a PBT-vel való kötelező együttműködés elmulasztása miatt sújtott szankcióval egy pénzügyi szervezetet. A felügyelet közleményéből kiderül az is, hogy az emberek a Pénzügyi Békéltető Testületétől kérhetnek segítséget vitás ügyük gyors és ingyenes rendezése érdekében. Ezt a törvény által biztosított fogyasztói jogot egyik pénzügyi szolgáltató sem csorbíthatja döntésével, a fogyasztói jogok semmibe vételét tanúsító magatartás esetén pedig a szolgáltatók szigorú szankcióra számíthatnak.

A július 1-jétől működő Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) létrehozását februárban jelentette be a PSZÁF, Nadrai Géza, a testület elnöke akkor azt mondta, hogy a PBT fogyasztóvédelmi intézkedéseket is hozhat, felszólítást tehet, bírságot is kiszabhat; utóbbi összege akár 100 millió forint is lehet.

Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője a PBT létrehozásártól szóló bejelentés után a testület munkájáról márciusban az [origo]-nak elmondta, "a hitelintézetek szerződéseivel, illetőleg a biztosítási szerződésekkel kapcsolatos jogviták rendezése vár a Pénzügyi Békéltető Testületre (PBT)". Hozzátette, hogy a jogtalanul fölszámított banki és biztosítási költségek, illetve utóbbi területen a kárigény elutasítása, a kárösszeg mértékének vitatása lehet gyakori téma.