A Richter szerint hétmilliárddal csökkentette nyereségét az új árszabályozás

Vágólapra másolva!
Az idei gyógyszerár-szabályozási és támogatási változások mintegy 7 milliárd forinttal csökkentik a cég nyereségét éves szinten - közölte Bogsch Erik. A vezérigazgató szerint a gyógyszergyár számára Oroszország jelentősége megnőtt, az árbevétel 30 százaléka onnan folyt be az idei első félévben.
Vágólapra másolva!

A 2011-ben hozott új gyógyszerár-szabályozási és -támogatási változások éves szinten összességében 7,1 milliárd forint nyereségcsökkenést okoznak a Richternek - mondta Bogsch Erik, a gyógyszergyár vezérigazgatója sajtótájékoztatón kedden Budapesten. Ebből a július 1-jétől megemelt iparági különadó és orvoslátogatói díj 4,1 milliárd forint kiesést jelent - tette hozzá.

Mindez azzal jár, hogy a Richter nem tud tovább árat csökkenteni - jelentette ki a vezérigazgató. Kifejtette, hogy a társaság éves magyarországi árbevétele mintegy 30 milliárd forint, nyeresége pedig 4,8 milliárd forint. A vezérigazgató 2011-re nulla és 5 százalék közötti, euróban mért árbevétel-növekedést jelzett előre. A legfontosabb piacok közül az oroszon várható bevételnövekedést 10-15 százalékra becsülte a korábbi 5-10 százalék helyett. Magyarországon továbbra is stagnálást vár.

Bogsch Erik a tájékoztatón jelezte, hogy Oroszország jelentősége megnőtt, a társaság árbevételében az oroszországi forgalom részesedése 30 százalékra emelkedett 2011 első félévében a tavalyi 25 százalékról. A Richter 2011 első félévében 145,9 milliárd forint árbevételt és 19,8 milliárd forint adózott nyereséget ért el. A bevétel 6,3 százalékkal nőtt, míg a profit 48,2 százalékkal csökkent az előző évi adathoz képest.