Százötven embert bocsát el a csődbe ment tatai hűtőgyár

Vágólapra másolva!
Felszámolás alá került a hűtőgépeket gyártó finn Helkama Forste, mert nem hozott eredményt a cég megmentésére tavaly indított csődeljárás. Az üzem 150 embernek adott munkát - írta csütörtöki számában a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A kereskedelemben és vendéglátásban használt hűtőgépeket gyártó, finn tulajdonú Helkama Forste Hűtőipari és Kereskedelmi Szolgáltató Kft.-nek nem sikerült megegyeznie hitelezőivel, ezért megkezdődött a cég felszámolása - írja a Napi Gazdaság a Cégközlöny adataira hivatkozva. A cég ellen tavaly november végén rendeltek el csődeljárást, ám ez nem vezetett eredményre.

A vállalat magyar honlapja már nem működik, a telefonszámokon is elérhetetlenek. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat tatai kirendeltségén a novemberi csődeljárás elindításakor a Helkama Forste 154 dolgozójából 124 fő csoportos elbocsátását jelentette be. Tavaly év végén és idei első negyedévben a dolgozók mintegy harmadát bocsátották el, de többségüket addig nem, amíg volt remény a termelés újraindítására. A Helkama Forste számára jelentős veszteséget hozott, hogy 2010-ben elvesztette egyik nagy partnerét, a Red Bullt - írta a Napi Gazdaság.

A Helkama 2008 májusában jelentette be, hogy tatai telephelyét 4 millió eurós beruházással bővítve Magyarországra költözteti az európai központot, norvégiai és finnországi gyárát pedig bezárja, ezt követően Tatán 220 ember dolgozott. 2009-ben ősszel a cég 2,1 millió eurós tőkeemelést valósított meg, mert a vállalat vezetői arra számítottak, hogy fejlesztéseik a nemzetközi sör- és üdítőital-gyártók partnereként megerősítik a cég pozícióit.

A Helkama-csoport Finnország egyik több mint száz éves családi vállalkozása, érdekeltségei vannak az autókereskedelemben, a kerékpárgyártásban és kábelek előállításában. A hűtőgép-üzletágnak Magyarországon kívül Oroszországban, Vyborgban van gyára, a 360 fős üzemben az orosz piacra gyártanak kereskedelmi hűtőket. (A tatai telephelyen 1990-ben alapított vegyesvállalatot a Fjord Kisszövetkezet és az Agroker, a cég az orosz piacra termelt. A társaság 1992-ben csődbe ment, a tagokat a Helkama kivásárolta.)