Bankometer: Soha nem látott mértékben emelkedtek a forinthitelek kamatai

Forint, euro, deviza, valuta, árfolyam
Vágólapra másolva!
Az elmúlt három hónapban egy százalékponttal is megemelkedtek a forintban nyújtott szabad felhasználású jelzáloghitelek kamatai, és ez egybeesett a kormány kedvezményes végtörlesztési lehetőségének elindításával - derült ki a Bankometer legfrissebb elemzéséből. A piaci várakozások szerint a forintkamatok jövőre is emelkedhetnek.
Vágólapra másolva!

A forinthitelek kamatainál az elmúlt időszakban "soha nem látott kamatemelkedést" mutat a Bankometer pénzügyi portál elemzése, amely szerint a legnagyobb mértékben a szabad felhasználású jelzáloghitelek kamata emelkedett. Itt átlagosan 1 százalékponttal ugrottak meg a kamatok az idei év harmadik negyedében, és ez a változás időben egybeesett a kormány kedvezményes végtörlesztési lehetőségének elindításával. A lakáscélú hitelek kamata ennél kisebb mértékben emelkedett, a betéti oldalon pedig ugyanebben az időszakban nem volt érdemi kamatemelés.

A Bankometer megvizsgálta, hogy a bankadó tavalyi bevezetését követően a pluszteher hatását áthárítják-e a bankok az ügyfelekre, mondta el Seregdy Tamás, a Bankometer ügyvezető igazgatója. A pénzügyi portál elemzéséből az derült ki, hogy voltak olyan banki költségek, amelyek emelkedtek, tavaly szeptemberben például a számlavezetési költségek és a tranzakciós (utalási) költségek ugrottak meg.

Az idei év harmadik negyedévre vonatkozóan pedig az derült ki, hogy a végtörlesztés hatására a számlavezetési díjakban és a bankkártyák költségeinél ugyan nem történt változás, az utalások költségeinél viszont igen, főként azokban az esetekben, amikor az ügyfél a bankfiókban intézi a tranzakcióit.

Tovább emelkedhetnek a forintkamatok

A végtörlesztésben gondolkodó adósok számára nagy kérdés, hogy milyen irányban mozdulnak el a jövőben a forintkamatok, hangsúlyozták a Bankometer szakértői. Háda Bálint, a Bankometer hitelkalkulátorához szakmai segítséget nyújtó Quaestor vezető elemzője szerint nagyon ideges a piac, a kamatvárakozások hektikusan mozognak, és Magyarországon fokozatosan emelkednek. Ebből a szempontból 2010 májusában Magyarország elvált régiós társaitól, Csehországtól és Lengyelországtól, és ez idén szeptember óta fokozottan érvényes.

Háda Bálint hozzátette, hogy mivel a jegybanki alapkamat mértéke elmarad a piaci kamatvárakozásoktól, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előbb-utóbb kénytelen lesz kamatot emelni, és ez befolyásolni fogja a forinthitelek kamatait. A vezető elemző szerint legalább 50 bázispontos emelésre lesz szükség, mert ennél kisebb emelés véleménye szerint nem ér semmit, és ez várakozása szerint még az idén bekövetkezik. Ez annak ellenére várható, hogy a jegybank türelmi szintje láthatóan kitolódott, és akár a 320-as euróárfolyamig is vár a Monetáris Tanács a kamatemeléssel. Az ország leminősítése ugyanakkor ott lóg a fejünk felett, és mivel Háda szerint az osztályzatunk lerontását "a legutóbb is karácsonyi ajándékba kaptuk", az idén is elképzelhető, hogy még decemberben bekövetkezik.

320-as euró

A Quaestor prognózisa szerint jövőre a forint-jelzáloghitelek átlagos kamatszintje 12 százalék körül lesz a mostani 10,5-11 százalékos szinthez képest, és egyre több bank száll be a kamatok emelésébe. A kamatpályát alapvetően három tényező alapján jelzi előre a Quaestor: a jegybanki alapkamat és a bankközi kamatok várható szintje, az országkockázati mutató (CDS) várható értéke és az adott bankok által alkalmazott kockázati felár. Az említett tényezők közül a CDS-felárat a legnehezebb előre jelezni. A mutató az eddigi tapasztalatok alapján erősen együtt mozog az euró-forint árfolyamával, ezért abból indulnak ki. Háda Bálint elmondta, az optimista forgatókönyv szerint jövőre 290 forint lehet az euró átlagos árfolyama, a realistábbnak tűnő forgatókönyv szerint 320, a pesszimista szcenárió szerint pedig 340 forint.