A kormány év végével eltörölné az evát

Vágólapra másolva!
A kormányszóvivő szerint a kabinet jövőre nem szeretné az adórendszerben látni az evát az adóegyszerűsítés jegyében, de a döntés a parlament kezében van.
Vágólapra másolva!

A kormány támogatja az egyszerűsített vállalkozói adó, az eva megszüntetését 2012. január 1-jével, a döntés azonban a parlament kezében van - közölte a kormányszóvivő. Giró-Szász András elmondta, a kabinet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter javaslatára, az adóegyszerűsítést szem előtt tartva döntött úgy, hogy támogatja az eva megszüntetését a jövő év elejétől.

Az eva megszüntetését a múlt héten a 2012-es adócsomaghoz beadott módosító indítványában Koszorús László fideszes képviselő kezdeményezte. A héten szerdán Lázár János az eva megtartása mellett foglalt állást, Lázár János emlékeztetett arra, hogy a Fidesz-KDNP évadnyitó hajdúszoboszlói frakcióülésén is arról volt szó: "az evának maradnia kell".

A parlament költségvetési bizottságának szerda esti ülésén azonban a Nemzetgazdasági Miniszter a megszüntetés pártján volt. A bizottságban felszólalt Dancsó József fideszes honatya, aki szerint alaposan meg kell fontolni a dolgot, és további egyeztetéseket javasolt az ügyben. Az NGM tisztviselője és Dancsó is a konzultációk fontosságát hangsúlyozta.

A bizottságban végül nem kapott többséget az eltörlést indítványozó javaslat, de megkapta az egyharmados támogatást, ami ahhoz kellett, hogy bennmaradjon az indítvány, két hét múlva lehessen róla szavazni a parlament plenáris ülésén.

A kormányszóvivő a csütörtöki tájékoztatón az ingatlanadót firtató újságírói felvetésre azt mondta, a kabinet biztosítani kívánja az adókivetés szabadságát az önkormányzatoknak azokon a területeken, amelyeket a központi igazgatás nem érint adójogszabályokkal, illetve úgy, hogy az ne menjen szembe a kormányzati adópolitikával. Megjegyezte, ma is számos önkormányzat vet ki például ingatlanadót.