Az uniós mentőcsomag hatodik részletét is megkapja Görögország

Vágólapra másolva!
Az összesen nyolcmilliárd euró értékű részlet felszabadítása nélkül Görögország hamarosan kénytelen lett volna államcsődöt jelenteni. Az Európai Unió pénzügyminiszterei szerdán újabb megbeszélést tartanak, diplomáciai források szerint ennek egyik témája az olasz kormány takarékossági csomagja lesz.
Vágólapra másolva!

Jóváhagyták kedd este Brüsszelben az euróövezeti országok pénzügyminiszterei, hogy Görögország kapja meg a számára kidolgozott nemzetközi hitelcsomag augusztusban befagyasztott újabb, immár hatodik részletét - közölték uniós diplomáciai források.

Ez a részlet összesen nyolcmilliárd euró értékű, de az eurózóna csak 5,8 milliárdot áll belőle, a további 2,2 milliárd eurónyi hitelt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) folyósítja. A görög hitelcsomag összesen 110 milliárd eurót tesz ki. A hatodik részlet felszabadítása nélkül Görögország hamarosan kénytelen lett volna államcsődöt jelenteni. A folyósítás feltétele az volt, hogy a görög pártok vezetői adják írásba: támogatják a pénzügyi segítség fejében szükséges kiadáscsökkentő és adóemelő intézkedéseket.

A 27 EU-ország szerdai pénzügyminiszteri tanácskozásának előestéjén a 17 euróval fizető ország - a már régebben kialakult szokásoknak megfelelően - külön tanácskozást kezdett.

A megbeszélésre értesülések szerint már nem is elsősorban a görög helyzet nyomja rá a bélyegét, hanem az a friss fejlemény, hogy a pénzpiacok kedden - rácáfolva a hétfői, viszonylag még kedvező fogadtatásra - nem fogadták jól a Mario Monti vezette új olasz kormány meghirdetett takarékossági intézkedéseit, és ezért csak rekordhozam mellett, 7,89 százalékos kamatra voltak hajlandóak hét és félmilliárd euró értékű, három éves lejáratú olasz államkötvényt jegyezni.