Bóvlivá minősítette Portugáliát a Fitch

Vágólapra másolva!
A legalsó, bóvli kategóriába minősítette Portugália adósbesorolását a Fitch Ratings - írja a Wall Street Journal csütörtökön. Portugáliában csütörtökön egész napos általános sztrájkot tartanak a megszorítások miatt.
Vágólapra másolva!

Bóvli kategóriába sorolta vissza Portugália adósbesorolását a Fitch Ratings csütörtökön. A hitelminősítő indoklásában úgy fogalmaz, hogy az ország magas eladósodottsága és kedvezőtlen gazdasági kilátásai már nem indokolják, hogy a befektetésre javasolt kategóriában tartsák az ország besorolását. A Fitch várakozásai szerint Portugália gazdasága jövőre három százalékkal csökkenhet, de hozzáteszik, hogy az elindított szerkezeti reformok hosszabb távon versenyképesebbé tehetik az országot. A Fitch egyben megszüntette a portugál besorolások áprilisban kezdett negatív kihatású felülvizsgálatát, ugyanakkor az új osztályzatot további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással látta el.

A hitelminősítő szerint a recesszió miatt a következő két évben sokkal nehezebbé válik a portugál kormány deficitcsökkentő programjának végrehajtása, és ez negatív hatással lesz a bankok eszközminőségére is. A cég kiemelte ugyanakkor, hogy megítélése szerint a portugál kormány erőteljesen elkötelezett a konszolidációs program mellett.

A Fitch Ratings szerint az idei évre kitűzött 5,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél teljesül, jóllehet ehhez jelentős egyszeri intézkedések szükségesek. A Fitch szerint a jövő évi portugál költségvetés "jól megtervezett", és ésszerű GDP-várakozásokra épül. A hitelminősítő várakozása szerint ennek alapján teljesül a 2012-re kitűzött, 4,5 százalékos deficitcél is, de a költségvetési "elcsúszás" kockázata nagy.

A hitelminősítő alapeseti előrejelzése az, hogy a portugál államadósság-ráta az idén a GDP 110 százaléka körüli szintre emelkedik a tavaly év végi 93,3 százalékról, és 2013 végén 116 százalék körül tetőzik. Portugáliát a nyáron egy másik nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service is - rendkívül agresszív, négyfokozatú leminősítéssel - a befektetési ajánlású sáv alá sorolta vissza, egyebek mellett arra a véleményére hivatkozva, hogy Portugáliának egyre nagyobb eséllyel újabb külső pénzügyi segítségre lehet szüksége.