Az illegális bevándorlók amnesztiájával pörgetné fel a gazdaságot Lengyelország

Vágólapra másolva!
Legális munkavállalókká és adófizetőkké tenné a területén jelenleg illegálisan tartózkodó bevándorlókat Lengyelország.
Vágólapra másolva!

Lengyelországban több ezer illegális bevándorló részesül amnesztiában, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy az ország a régió vezető gazdasági hatalma legyen - írja a Reuters hírügynökség. Lengyelországból hagyományosan sokan kivándoroltak, az elmúlt években azonban egyre többen bevándoroltak az országba főként a szomszédos volt szovjet köztársaságokból, és ez hozzájárult a gazdasági növekedés felpörgetéséhez is.

A most meghirdetett amnesztia értelmében az illegális bevándorlók január 1-től két évig érvényes tartózkodási engedélyt kérhetnek, amely lehetővé teszi, hogy legálisan munkát vállaljanak Lengyelországban. A lengyel bevándorlási hivatal szerint az intézkedéssel azért is jól jár a lengyel gazdaság, mert az illegális bevándorlók a legális munkavállalással adófizetőkké is válnak.

A Lengyelországban tartózkodó illegális bevándorlók több mint kétharmada Varsóban él, többségük Ukrajnából és Fehéroroszországból érkezett, és jelentős vietnami közösség is él az országban.

Az Eurostat adatai szerint a Lengyelországban élők mindössze 0,1 százaléka született külföldön, ez a legalacsonyabb arány az Európai Unióban. A növekvő lengyel gazdaság és az EU-ban munkát vállaló lengyelek kivándorlásával előálló munkaerőhiány azonban sok bevándorlót vonzott Lengyelország 2004-es uniós csatlakozása óta.

Lengyelországban jelenleg 12 százalék körüli a munkanélküliség, a nagyvárosokban azonban ez az arány sokkal alacsonyabb köszönhetően a jövő nyári labdarúgó Európa-bajnoksághoz köthető fejlesztéseknek és építkezéseknek. A lengyel bevándorlási hivatal várakozásai szerint azonban nem csak az építkezési és mezőgazdasági szektorba érkeznek majd vendégmunkások, hanem a magas képzettséget igénylő munkahelyekre is.