Európai óriáscégek tiltakoznak a magyar válságadók miatt

Vágólapra másolva!
Tizenhárom európai nagyvállalat közös levelet írt az Európai Bizottságnak, hogy tiltakozzon a magyar kormány különadói miatt - írja a Die Welt című német lap. A tiltakozó multik között van a német Allianz, az E.ON és a Telekom, valamint az osztrák Spar, a francia Axa és a holland ING is.
Vágólapra másolva!

Szankciókat követel tizenhárom multi vezetője az Európai Bizottságtól a magyar kormány különadói és a külföldi vállalatokra vonatkozó egyéb intézkedések miatt - írta a hétvégén a Die Welt című német lap online változata.

Az internetes újság birtokába került az ötoldalas dokumentum, amelyet az óriásvállalatok vezetői még december 15-én írtak. A levélben arra szólítják fel az Európai Bizottságot, hogy "győzze meg a magyar kormányt a befektetőket érintő törvényes keretek stabilitásának jelentőségéről és bírja rá Budapestet a jogtalan terhek visszavonására".

A lap értesülése szerint a tiltakozók között van a német Allianz, E.ON, RWE és a Deutsche Telekom vezetője is. A kezdeményezéshez a Die Welt szerint csatlakozott az osztrák Spar, OMV és Baumax, a francia Axa és a holland ING is. A vállalatvezetők szerint a magyar kormány intézkedései egyoldalúan diszkriminálják őket a magyar vállalatokkal szemben, ami ellentétes az Európai Unió jogszabályaival.

Orbán Viktor kormányfő október közepén jelentette be, hogy a következő három évben évi 61 milliárd forintot kívánnak beszedni a távközlési és telekommunikációs cégektől, évi 70 milliárdot az energiacégektől és évente 30 milliárdot a kereskedelmi láncoktól. A költségvetés tervezetéből kiderült, hogy a kormány három évnél tovább számít az adókra.

Az [origo] Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt., amelynek főrészvényese a Deutsche Telekom.