Adósmentés: az ellenzék szerint nem a csomag a megoldás

Vágólapra másolva!
Keveslik az ellenzéki pártok a kormányfő és a Bankszövetség úgynevezett otthonteremtési csomagját. Az egyik legfőbb kifogás az, hogy nem derül ki, milyen forrásból fedeznék a programot. Az ellenzék egyetért abban, hogy a kormány valójában 2015-re "tolta el" egy probléma megoldását.
Vágólapra másolva!

Az MSZP szerint nem kínálnak megoldást a devizahiteleseknek a megsegítésükre kidolgozott kormányzati intézkedések. Szanyi Tibor, a párt elnökségi tagja kifogásolta, hogy a miniszterelnök és a gazdasági miniszter által bejelentett intézkedések részletei még nem ismertek, számos fogalom mellett nem érthető például az ingatlanárverések logikája. Hozzátette: továbbra is igen jelentősek a törlesztőrészletek mértékét befolyásoló tényezők, például a devizaárfolyamok és az országkockázati felár. Szanyi Tibor mindezek miatt úgy vélte: a kormányzati bejelentéseket óvatosan kell kezelni, a devizahitelesek terhe ugyanis nem csökken, csak időben eltolódik.

Vágó Gábor, az LMP választmányi szóvivője üdvözölte, hogy a kormány "egy év helyben járás után" tett egy lépést a devizahitelesek problémáinak megoldásáért. Azzal viszont nem értenek egyet, tette hozzá, hogy a kormány csak a Bankszövetséggel egyezett meg, nem vette figyelembe a különböző érdekvédelmi szervezetek véleményét. Az ötpontos akciótervben bejelentett árfolyamgátról úgy vélekedett, hogy azzal 2015 utánra tolják el, vagyis a következő kormány nyakába varrják a problémát. Hozzátette, nem árulták el azt sem, hogy miből fedeznék az otthonteremtési programot. Bejelentette azt is, hogy az Országgyűlés lakhatási albizottságának elnökeként csütörtökre összehívja a testületet, annak érdekében, hogy a hitelesek érdekeit védő szervezetek is el tudják mondani meglátásaikat.

A Jobbik úgy véli, hogy a bejelentett ötpontos otthonvédelmi akcióterv csak látszatintézkedés, amely nem oldja meg, pusztán elodázza a devizahitelesek problémáit. A párt nevében nyilatkozó Lenhardt Balázs és Z. Kárpát Dániel szerint a kormány és a Bankszövetség közötti megállapodással létrejött megoldási csomag csak bizonyos rétegeknek jelent bizonyos könnyítést, de ezt később "kamatostul visszaveszi majd az állam, vagyis átterheli a problémát a következő ciklusra. A Jobbik is azt kifogásolta, hogy nem derült ki, milyen forrásból kívánja a kormány finanszírozni a Nemzeti Eszközkezelőt, illetve hogy az ezt igénybe vevő devizahitelesek milyen feltételekkel maradhatnak az ingatlanjaikban.