Bill Gates továbbra is vezeti a leggazdagabb amerikaiak listáját

Vágólapra másolva!
A Forbes összesítésében növelte előnyét a Microsoft alapítója. A leggazdagabb tízben benne van Soros György is.
Vágólapra másolva!

Elhúzott Warren Buffett előtt a Forbes leggazdagabb amerikaiakat összesítő listáján Bill Gates. A Microsoft alapítójának vagyona hárommilliárd dollárral nőtt, és elérte az 59 milliárdot. Buffett viszont 11 milliárddal kevesebbet, 39 milliárdot tudhat magáénak. A top tízbe bekerült a demokraták támogatójaként számon tartott Soros György is, 22 milliárd dolláros vagyonával a hetedik - írja a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala.

Buffett legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy azt javasolta, a leggazdagabbakat a jövőben sokkal jobban meg kellene adóztatni. A magyar származású Soros György egyetértett a kezdeményezéssel, amely véget vetne a milliárdosok védett státuszának, és amelyet Barack Obama elnök is üdvözölt.

A tíz leggazdagabb amerikai közé bekerült Charles és David Koch is, egyenként 25 milliárdos vagyonnal. A Koch fivérek is kötődnek a politikához: a republikánus Tea Party mozgalom támogatói.

New York republikánus polgármestere, Michael Bloomberg most nem került be az első tízbe. A leggazdagabb amerikai családok listáját a Wal-Mart áruházlánc tulajdonosa, a Walton család vezeti. A család négy tagja is benne van a top húszban, vagyonuk összesen 87 milliárd dollárra rúg.