Gázcégekhez szálltak ki az Európai Bizottság ellenőrei

Vágólapra másolva!
Kelet- és közép-európai országokban szolgáltató gázcégeknél ellenőrizték a tiszta verseny szabályainak betartását. A magyarországi E.On megerősítette, hogy náluk is jártak az európai uniós ellenőrök.
Vágólapra másolva!

Versenyszabályok megsértésének gyanúja miatt előre be nem jelentett ellenőrzéseket végzett az Európai Bizottság kedden a gázellátásban és -tárolásban tevékenykedő vállalatoknál. A bizottság nem közölte, mely cégekről van szó, de azt jelezte, hogy "esetlegesen a tiszta verseny szabályainak nem megfelelő gyakorlatokat" vizsgált. Jelezte azt is, hogy az ellenőrzés elsősorban a kelet- és közép-európai tagállamokban, a gázszektorban tevékenykedő társaságokat érint.

Az ellenőrök az iránt is érdeklődnek, hogy az érintett cégeknek van-e tudomásuk a versenyt korlátozó magatartásról az ágazatban. Olyan esetleges intézkedéseket igyekeznek felfedni, mint a piacmegosztás, a hálózathoz jutás akadályozása, az árak alakítása.

A váratlan ellenőrzés nem jelenti azt, hogy bármely vállalatot versenyt sértő tevékenységgel vádolnának - hangsúlyozta a bizottság. Nyugat-Európában a bizottság már 2007 és 2010 között számos ellenőrzést végzett ebben az ágazatban. Most a közlemény szerint olyan országokba is ellátogattak, ahol ilyen típusú uniós ellenőrzésre még soha nem került sor.

A német RWE AG cseh leányvállalata, az osztrák OMV és a lengyel PGNiG is megerősítette külföldi hírügynökségeknek, hogy európai uniós szakemberek vizsgálatot tartottak náluk kedden. Bár az Európai Bizottság közleményében nem közölt arra vonatkozó információt, hogy pontosan milyen területet vizsgálnak, az RWE németországi leánya a Reuters brit hírügynökségnek közölte: a Gazprom orosz gázóriással kötött gázszerződések esetleges versenyellenes elemei után kutatnak.

A magyarországi E.On a távirati iroda megkeresésére megerősítette, hogy náluk is jártak az európai uniós ellenőrök. A társaság arra tekintettel, hogy a vizsgálatok korai szakaszában járnak, nem kívánt részleteket közölni, de hangsúlyozta, hogymindenben együttműködik az európai uniós hatóságokkal.