Leminősítette Ciprust a Moody's

Vágólapra másolva!
Nemzetközi pénzügyi segítségére szorulhat a ciprusi kormány a Moody's hitelminősítő szerint, amely pénteken bejelentette, hogy leminősíti az országot. Ezzel Ciprus a befektetésre nem ajánlott kategória közelébe került, a hitelminősítő pedig újabb felülvizsgálatot helyezett kilátásba.
Vágólapra másolva!

A befektetésre ajánlott osztályzati sáv alsó szélére rontotta Ciprus kormánykötvény-adósságát pénteken a Moody's, arra a véleményére hivatkozva, hogy a ciprusi bankrendszer a kormány, a ciprusi kormány pedig a nemzetközi közösség pénzügyi segítségére szorulhat. A nemzetközi hitelminősítő péntek este, az európai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy az eddigi "Baa1"-ről két fokozattal - a köztes "Baa2" kihagyásával - "Baa3"-ra minősítette vissza Ciprus szuverén kötvényadós-kockázati besorolását.

A Moody's az új, rontott osztályzatot is további leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette. Ha a Moody's innen ismét leminősíti Ciprust, azzal a ciprusi államadós-osztályzat átkerülne a befektetésre már nem ajánlott, spekulatív kategóriába.

A cég indoklása szerint a pénteki osztályzatrontás fő tényezői között szerepel, hogy a ciprusi bankrendszer jövőre nagy valószínűséggel állami segítséget lesz kénytelen igénybe venni, tekintettel a bankok görög kormánykötvény-portfóliójában várható nagyarányú leírásokra. A Moody's számításai szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért ciprusi államadósság-ráta 5-10 százalékpont közötti mértékben növekedhet a banki feltőkésítések következtében.

A hitelminősítő szerint ugyanakkor megvan annak a kockázata, hogy a ciprusi kormány is külső pénzügyi segítségre szorulhat, például a bajba került uniós tagállamok kisegítésére szolgáló Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközből (EFSF), miután gyakorlatilag elvesztette hozzáférését a nemzetközi tőkepiacokhoz.