Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A piacot valószínűleg nem mozgatja meg, hogy a Fitch is leminősítette Magyarországot, mivel a befektetők már várták a lépést - mondták a leminősítésről az [origo]-nak nyilatkozó elemzők. Mindhárom nagy hitelminősítőnél a további leminősítést valószínűsítő negatív kilátása van Magyarországnak. Az újabb pofon akkor jöhet, ha végképp befuccsolnak az IMF-tárgyalások.
Vágólapra másolva!

A Fitch volt az utolsó a három nagy hitelminősítő közül, amely befektetésre nem ajánlott kategóriába rontotta a magyar államadósság besorolását, de a befektetők már számítottak a lépésre, ezért nem lenne szabad, hogy megmozgassa a piacot a hír - kommentálta az [origo]-nak Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója a pénteki leminősítést. Szerinte a kérdés igazából az volt, hogy miért várt ennyit a Fitch.

A forint csak egy pillanatra érezte meg a leminősítést. Az euróval szembeni árfolyam az addigi 317 forint körüli szintről hirtelen 319,50 forintig szaladt, de utána visszatért a 317 forintos szint alá. Sőt fél órával a Fitch közleményének nyilvánosságra hozatala után 315,80 forintig ment le az euró árfolyama.

Számítani lehetett rá

"A Fitch lépésének túl nagy jelentősége nincs már, a másik két hitelminősítő döntése után számítani kellett rá, hogy a harmadik is hasonló következtetésre jut az ország hitelbesorolásáról" - mondta az [origo]-nak Samu János, a Concorde pénzügyi szolgáltató cég elemzője is. Az időzítés lehetséges okairól azt mondta, első látásra különösnek tűnhet, hogy épp az után jelentették be a döntést, hogy a kormány a korábbinál nagyobb hajlandóságot mutatott a megegyezésre az IMF-EU párossal, de elképzelhető, hogy a hitelminősítőnél úgy értékelték: a másik oldalon viszont csökkent a hajlandóság a kompromisszumra. "Valóban úgy tűnik, hogy egyszerűbb lett volna megállapodni tavaly, mint most" - tette hozzá az elemző.

A további osztályzatrontás lehetőségére utaló negatív kilátás súlyáról Samu János azt mondta, ha kiderül, hogy nem lesz megállapodás, vagy számottevően romlanak a pénzügyi mutatók, akkor könnyen elképzelhető egy újabb leminősítés, akár a következő hetekben is.

Nem kellene, hogy a befektetők csak azért szabaduljanak a magyar értékpapíroktól, mert kettő helyett már három hitelminősítőnél vagyunk a befektetésre nem ajánlott, bóvli kategóriában - mondta Duronelly. A legtöbb befektetési alap szabályzata már akkor a pozíciók csökkentését írja elő, ha két hitelminősítő sorolja bóvliba az adott ország adósságát.

Van még lejjebb

"Várható volt, bár kicsit korábban jött, mint gondoltuk" - írta a Fitch bejelentéséről Peter Attard Montalto, a japán Nomura bank londoni részlegének felzárkózó piaci elemzője. Az [origo]-hoz eljuttatott kommentárban az áll, hogy további leminősítések jöhetnek, ha az IMF-tárgyalás túl sokáig elhúzódik, ha romlanak a pénzügyi mutatók, vagy ha a magyar kormány az eddigieknél is "unortodoxabb" intézkedéseket vezet be.

Montalto szerint annak tudatában, hogy tavaly éppen az IMF-tárgyalás újrakezdésének bejelentése tudta egy kis időre kitolni a leminősítéseket, a Fitch közleményének a kulcsmondata a következő: "Kétséges, hogy Magyarország teljesíti-e az IMF feltételeit". A lehetséges következményekről a Nomura elemzője azt írta, a döntés közvetlenül vélhetően kismértékű kényszerértékesítést gerjeszt, de megjegyezte, a kötvénypiacokon olyan a hangulat, hogy egy kisebb mozgás is könnyen lavinát indíthat el.

A Fitch rendszerében a BB+ kategóriában olyan országok vannak, mint Costa Rica, a Fülöp-szigetek, Guatemala, Izland, Macedónia, Portugália, Törökország és Uruguay. Ha Magyarország még eggyel lejjebb csúszna, akkor Egyiptommal és El Salvadorral kerülne egy szintre. Olyan mélyre, ahová így jutna, az MNB honlapján elérhető adatok szerint még sohasem volt Magyarország hitelminősítése - még a Bokros-csomag előtt, a kilencvenes évek első felében sem, amikor nem állt messze az ország az államcsődtől.

Baj van a gazdaságpolitikával a Fitch szerint

A Fitch pénteki közleménye idézi Matteo Napolitanót, a hitelminősítő államadóssággal foglalkozó csoportjának igazgatóját, aki a külső finanszírozási környezet, illetve a költségvetési és a növekedési pálya romlásával magyarázta a döntést. A közlemény szerint ez részben az "unortodox gazdaságpolitika" következménye, amely aláássa a befektetők bizalmát, és nehezíti a megállapodást az IMF-fel és az Európai Unióval.

A Fitch a közleményben emlékeztetett arra, hogy november 11-én, amikor negatív kilátást adtak a magyar adósságnak, a vártnál rosszabb gazdasági növekedés, a költségvetésre nehezedő nyomás és a kockázati felárak növekedése miatt tették. "Az intézet meglátása szerint a kockázatok beigazolódtak" - olvasható a közleményben.

Giró-Szász András kormányszóvivő azt mondta, a kormány meglepődött a Fitch döntésén. Az elmúlt egy nap alatt a forint árfolyama az euróval szemben nyolc forinttal erősödött, a csődkockázatot mutató cds felár is csökkent - érvelt a szóvivő. A kormány, köztük a miniszterelnök az elmúlt 24 órában nyilatkozott arról, hogy mi a szándéka az EU-IMF-tárgyalásokkal - tette hozzá. A tárgyalásokon a delegációt vezető Fellegi Tamás csütörtökön, Orbán Viktor pedig pénteken, Simor András jegybankelnökkel való egyeztetése után mondta azt, hogy minél előbbi megállapodásra törekszik a kormány.

A Fitch leminősítéséről itt olvashat további részleteket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről