Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Pörgött a magyar ipar novemberben

Vágólapra másolva!
Ősz végén javított a magyar ipar. A szektor novemberi teljesítménye meghaladta a várakozásokat, és élénkülést mutat az előző két hónaphoz képest.
Vágólapra másolva!

Tavaly novemberben éves összevetésben 3,5 százalékkal növekedett a magyar ipari termelés, 2011 első tizenegy hónapjában pedig 5,6 százalékos volt a bővülés. Havi szinten jelentősen, 4,2 százalékkal bővült a szektor termelése - közölte péntek reggel a Központi Statisztikai Hivatal.

Ez javuló teljesítményt jelent, mert szeptemberben és októberben 3 százalékos volt az éves szintű növekedés, havi szinten pedig mindössze csak tavaly januárban volt nagyobb a bővülés, öt hónapban pedig visszaesést regisztrált a KSH.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az adatokat értékelve közölte: a 3,5 százalékos bővülés messze meghaladja a várakozásokat. A szakértő szerint a kedvező eredményt az is magyarázhatja, hogy egyes ipari termelők előrehozták a termelést decemberről, hasonlóan az egy évvel korábbihoz.

A 2010. decemberi igen gyenge teljesítmény miatt a 2011. decemberi növekedési adat kiugróan magas lehet, így a tavalyi év egészében a növekedés 6 százalékos is lehet. "Bizakodásra adhat okot, hogy az elmúlt hónapokban a német konjunktúraindexek enyhe javulást mutattak, azonban az euróövezeti kereslet feltételezhető visszaesése jelentősen visszafoghatja a növekedést. Ezt azonban egyes autóipari beruházások idei termelésbe állása ellensúlyozhatja" - tette hozzá Suppan, aki arra számít, hogy az idén a tavalyihoz hasonló mértékű, 6 százalékos bővülést produkál majd az ágazat. Az év második felében az ipar felvevőpiacának számító külföldi gazdaságokban várható enyhe élénkülés hozzájárulhat a termelés növekedéséhez, viszont a belső kereslet hiánya továbbra is negatív hatással lehet a termelésre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről