Vágólapra másolva!
Cséfalvay Zoltán szerint a magyar vállalkozásoknak fel kell készülniük arra, hogy minél több forrást tudjanak megszerezni az Európai Unió kutatás-fejlesztési keretprogramjából 2014 után.
Vágólapra másolva!

Az idén mintegy 75 milliárd forint vállalati pályázati keret áll rendelkezésre a hazai kutatás-fejlesztés-innováció (K+F+I) támogatásra nemzeti és európai uniós strukturális forrásokból - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára. A Joint Venture Szövetség (JVSZ) "Innováció 2012-ben" című bilaterális kamarákkal közösen szervezett rendezvényén az államtitkár hangsúlyozta: a pályázatok egy része már futó kiírás, és várható, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség újabb lehetőségeket jelentet meg március közepéig, illetve június végéig.

Cséfalvay Zoltán hangsúlyozta: a korábbi évekből áthúzódó jelentős kötelezettségvállalás miatt 2010 nyara óta először nyílik lehetőség arra, hogy az innovációs alapból pályázati kiírás jelenjen meg hazai K+F+I támogatásra.

A kutatás-fejlesztési projektek és vállalatok támogatására 28,3 milliárdos, vállalati technológia fejlesztésre 23,3 milliárd forintos, cégek, egyetemek, kutatóintézetek együttműködésére 17,5 milliárd forintos keret áll rendelkezésre - tette hozzá.

Az NGM adatai szerint a 74,6 milliárd forint vállalati kutatás-fejlesztési-innovációs pályázati keretből 38,6 milliárd forint az Európai Unió strukturális alapjából, 36 milliárd forint a Kutatási, Tudományos és Innovációs Alapból származik.

Az államtitkár kifejtette: a magyar vállalkozásoknak fel kell készülniük arra, hogy minél több forrást tudjanak megszerezni az Európai Unió kutatás-fejlesztési keretprogramjából 2014 után, amikor is 80 milliárd euró áll majd rendelkezésre, a 2013-ban záruló 53 milliárd euróval szemben. Cséfalvay Zoltán szerint a magyar vállalkozások az ország gazdasági súlyának megfelelően részesedtek eddig az Európai Unió 2007-2013. évi VII. kutatás-fejlesztési keretprogramjából, a lehetőségek döntő részét továbbra is a régi tagország használják fel.