Maffiacsaládok, zöldbárók törték meg az államtitkárt

Vágólapra másolva!
Elfogyott körülötte a levegő a Nemzeti vidékstratégia kialakítása során - ezzel indokolta utólag lemondását Ángyán József vidékfejlesztési államtitkár egy, a zöldszervezeteknek küldött szenvedélyes levélben. Kért időpontot Orbántól, hogy elpanaszolja mindezt, de nem kapott.
Vágólapra másolva!

Szenvedélyes levelet írt Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium volt államtitkára a mellette kiálló zöldszervezeteknek, amelyet a Greenfo.hu oldal teljes terjedelmében közölt.

Az államtitkár januárban mondott le, de döntését nem indokolta. A hétfőn nyilvánosságra hozott levélből azonban kiderül, hogy főként a Nemzeti vidékstratégia körüli lobbiharcok vezettek a lemondásához.

Ángyán József azt írta a levélben, hogy a társadalom túlnyomó többsége által támogatott programmal szemben "mohó, zsákmányszerző gazdasági érdekcsoportok, hogy ne mondjam maffiacsaládok, spekuláns nagytőkés oligarchák és volt tsz-esek, állami gazdaságokat a többiek elől elprivatizáló nagybirtokos zöldbárók koalíciója jött létre".

Az erős kifejezéseket tartalmazó levélben lemondásáról azt is írta a volt államtitkár, hogy "az évtizedek alatt kialakult, ellenérdekelt maffiahálózat mindent vinni akar a földtől, az erőforrásoktól a támogatásokon át a piacokig (...) magam, munkatársaim, valamint az emberekkel közösen kidolgozott Nemzeti vidékstratégiánk e zsákmányszerzés útjában álltunk".

A volt államtitkár szerint "gyökeresen" elkezdték átalakítani a vidékprogramot, amelyet "gazdasági érdekcsoportok üzleti tervévé züllesztettek", így elfogyott körülötte a levegő.

Ángyán állítása szerint megpróbálta problémáit Orbán Viktor elé tárni, és hónapokig próbált a miniszterelnöktől személyes találkozót kérni, de nem kapott lehetőséget. Ugyanakkor idézte Orbán egy mondatát, amely szerint a "gazdasági elitet távol kell tartani a politikai döntéshozataltól", amely Ángyán szerint jelzi, hogy a miniszterelnök is érzékeli a konfliktust.