Ennél már nincs lejjebb a görögöknek

Vágólapra másolva!
A lehetséges legrosszabb szintre minősítette le Görögországot a Moody's, amely szerint nagyon magas az államcsőd esélye.
Vágólapra másolva!

A lehetséges legrosszabb adóskockázati osztályzatra minősítette vissza Görögországot szombaton a Moody's Investors Service, azzal indokolva a döntést, hogy az athéni kormány adósságcsere-javaslata várhatóan súlyos, 70 százalékot meghaladó veszteséget okoz a görög államadósság befektetőinek.

A nemzetközi hitelminősítő közép-európai idő szerint szombat hajnalban, az európai és amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy a már eddig is rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető "Ca" szintről "C"-re süllyesztette Görögország szuverén hazai és küladósságának besorolását.

A cég közölte azt is, hogy az új görög besorolásra nem állapít meg külön kilátást, tekintettel arra, hogy véleménye szerint "nagyon magas a kockázata" Görögország törlesztésképtelenné válásának, másrészt a "C" osztályzat a Moody's besorolási skálájának legalsó szintje, vagyis innen már nincs hova rontani a görög besorolást.

A nemzetközi hitelminősítők az egyes adósosztályzatokat rendszerint ellátják negatív, stabil, vagy pozitív kilátással, jelezve, hogy az adott besorolás belátható időn belül várhatóan tovább romlik-e, változatlan marad vagy javulhat.

Mindez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Moody's államcsődöt lát. A másik két nagy hitelminősítőnél, a Standard & Poor's-nál és a Fitch Ratingsnél még nem a legrosszabb Görögország adósbesorolása: náluk a D jelenti a legalsó szintet, D mint default, azaz államcsőd. Az S&P ezen a héten a legrosszabb feletti szintre rontotta a besorolást, a Fitch hárommal tartja a D felett az osztályzatot.