Tízezer embert kirúg a Sony

Hirai Kazuo, a Sony új vezérigazgatója
Vágólapra másolva!
A Sony Corp tízezer dolgozót, alkalmazottjainak mintegy hat százalékát bocsátja el az év végéig - közölte hétfői számában a Nikkei című japán napilap. A cég nem kommentálta a lapértesülést.
Vágólapra másolva!

A Nikkei szerint komoly nyomás nehezedik Hirai Kazuóra, a Sony új vezérigazgatójára, hogy négyévi veszteséges működés után tegye ismét nyereségessé a vállalatot.

Forrás: AFP/Josep Lago
Hirai Kazuo a barcelonai Mobile World megnyitóján

A márciusban lezárt üzleti évben 220 milliárd jen (2,7 milliárd dollár) veszteséget termelt a japán vállalat, egyelőre nem végleges adatok szerint. Az előző évet 259,59 milliárd jen veszteséggel zárta a Sony, ami több mint hatszorosa volt az előző évi 40,8 milliárd jenes hiánynak.

Egyelőre nem tudni, hogy a készülő létszámleépítés milyen mértékben érinti a cég szigetországi és tengerentúli részlegeit - közölte a japán lap.

A Sony utoljára 2008 decemberében jelentett be komoly létszámleépítést, akkor 16 ezer dolgozóját küldte el világszerte. Két évvel ezelőtt ugyanakkor Magyarországon bezárta gödöllői gyárát, 540 álláshelyet szüntetve meg.

A Sony korábbi vezérigazgatóját, Howard Stringert áprilisban váltotta fel a játékkonzol-üzletágat és a fogyasztási elektronikai részleget addig irányító Hirai Kazuo. Az 51 éves új vezető az érkezésekor "fájdalmas lépéseket" ígért.

Az egykor a szórakoztatóelektronikát uraló gyártó értéke az elmúlt 12 évben 200 milliárd dollárról 20 milliárdra zsugorodott, miközben az Apple 590, a dél-koreai Samsung 170 milliárd dollárt ér - írta a Bloomberg hírügynökség internetes oldala.