Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Már a bankoknál a céges hitelekre szánt pénz

Vágólapra másolva!
Első hiteltenderén 56 milliárd forintot osztott szét a MNB a bankok között. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az MNB kezdeményezése fontos szerepet játszhat a vállalati hitelezésben, bár azt fellendíteni nem fogja.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) új likviditásnövelő eszköze, a jegybanki alapkamathoz kötött, változó kamatozású, kétéves futamidejű fedezett hitel első tenderén az arra jogosult bankok 56 milliárd forint ajánlatot nyújtottak be.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint nem az MNB által felkínált 56 milliárd forint fogja fellendíteni a vállalati hitelezést Magyarországon, az MNB kezdeményezése mégis fontos szerepet játszhat a vállalati hitelezésben. "A lényeg, hogy ne akadjon el a vállalati hitelezés, a hitelezési fogaskerekek számára az MNB hitel olajként szolgálhat" - fogalmazott az elemző.

Az MNB közleménye szerint a mennyiségi korlát nélkül meghirdetett hiteltenderen a jegybank az összes benyújtott ajánlatot elfogadta. A hitel futamideje 104 hét. A hitel kamatlába a futamidő alatt érvényes jegybanki alapkamat átlagos mértéke.

Az MNB elnöke egy héttel ezelőtt, a kamatdöntő ülés utáni tájékoztatón beszélt a jegybank kétéves hiteltenderéről. Simor András elmondta: a hitelprogram igazi védőhálót jelent a hazai hitelintézetek számára, véleménye szerint a bankok a jövőben nagyobb biztonságban érezhetik magukat a források tekintetében. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a jegybanknak nincsenek eszközei a hitelezési hajlandóság növelésére.

"A Magyar Bankszövetség pozitívan értékelte az MNB-nek azt a szándékát, hogy egy új kétéves hiteleszközzel javítsa a bankok hitelezési képességét. A bankszektor elmúlt évi veszteségei, az ez évre is áthúzódó pótlólagos terhek, a banki forrásköltségek emelkedése és az elfogadható kockázatú hitelkereslet szűkössége fékezi a bankok hitelezési képességét. Amennyiben a bankok teljesíteni tudják a jegybanki hiteltender feltételeit, és ezáltal likviditási helyzetük javul, úgy hitelezési képességük is bővülhet az előttünk álló két évben" - kommentálta az MNB bejelentését Müller János, a Bankszövetség vezető tanácsadója.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről