Drága gyümölcsöket vitt el a fagy

Vágólapra másolva!
A fagykár kisebb, mint amilyennek kezdetben látszott, de inkább a drágább gyümölcsfajták károsodtak.
Vágólapra másolva!

"Kisebb a fagykár, mint kezdetben látszott, ennek ellenére a magyar gyümölcstermelők áruérték tekintetében rosszabb évre számíthatnak, mint tavaly" - hangzott el a Fruitveb magyar zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet és terméktanács ülésén csütörtökön, Gárdonyban.

Mártonffy Béla, a szervezet elnöke szerint "a kezdeti nagy ijedelem után egy kicsit jobbnak tűnik a helyzet". Tavaly elsősorban az alma károsodott, az idén azonban jóval értékesebb gyümölcsfajták (kajszi, cseresznye, őszibarack és meggy) fagytak el szinte teljesen. Összmennyiség tekintetében ezért kisebb lesz a kiesés, mint tavaly volt, de áruértékben lényegesen rosszabb évre számítanak.

A magyar gyümölcstermelés pozíciójáról azt mondta, hogy a jövedelmezőséget és a versenyképességet vizsgálva az európai mezőny alsó harmadában van, annak ellenére, hogy a természeti adottságok kiemelkedőek. Az ülés házigazdája, L. Simon László országgyűlési képviselő szerint a magyarországi gyümölcsültetvények nagy része elöregedett. Többségüket a rendszerváltás előtt telepítették, ezért nagyon fontos lenne ezek folyamatos és gyors leváltása.