Egymilliós adóbírsággal nem foglalkozna a Kúria

száz éves házak, száz éves a Kúria (Legfelsőbb Bíróság) épülete, videó
Vágólapra másolva!
Módosítaná a kormány azt a törvényt, amely a gazdasági perek eljárási rendjét szabályozza. A módosítások után a legfelsőbb bíróságként működő Kúria elé nem kerülhetnének bizonyos ügyek, például, ha valaki 1 millió forintnál kisebb összegű bírság miatt fordulna fellebbviteli fórumhoz, vagy ha a munkaügyi perben a követelés nem éri el a minimálbér ötszörösét.
Vágólapra másolva!

Egymillió forintnál kisebb adótartozást vagy bírságot megállapító adóhatósági határozat ellen nem lehet a Kúriától felülvizsgálatot kérni - egyebek mellett ezt tartalmazza a Kormány.hu oldalon közzétett, eljárási törvényeket módosító törvénytervezet. Hasonló módon, a kisajátítási ügyekben is 1 millió forint a felülvizsgálati értékhatár.

Vagyonjogi ügyekben jelenleg 1 millió forint feletti követelés esetén lehet felülvizsgálatot kérni, ezt az értékhatárt a tervezet 3 millió forintra emeli. Az indoklás szerint a felülvizsgálat rendkívüli jogorvoslat, így csak nagyobb ügyekben alkalmazható.

Így nem lehet felülvizsgálatot kérni akkor sem, ha a másodfokon eljárt bíróság ugyanazokra a jogszabályokra utalt az ítéletében, mint az elsőfokú bíróság. Ugyancsak kizárt a felülvizsgálat a cég egyes szervei által hozott határozatok, továbbá a társasházi közösség szervei által hozott határozatok ellen.

A munkaviszonnyal kapcsolatos perekben csak akkor lehet a Kúriához fordulni, ha a vitatott érték kiteszi a minimálbér ötszörösét. Ez a tiltás nem vonatkozik arra az esetre, ha a munkavállaló a felmondás jogszerűségét vitatja.