Sorra szűri a cégeket az adóhatóság

Vágólapra másolva!
Bár az adószám-felfüggesztések száma jelentősen csökkent, emögött az állhat, hogy a cégbeszámolók elküldésének elmaradásáért már törlés jár az eddigi felfüggesztés helyett. Az adóhatóság viszont sorra szűri az alakuló cégeket, 440-en el is buktak a rostán.
Vágólapra másolva!

Sorra szűri ki az állam a fiktív cégeket azután, hogy a kormány eltöröltette az egyszerűsített cégeljárást, és vizsgálatra kötelezte az adóhatóságot, mielőtt adószámot adna a cégalapítóknak.

A Feketelista.hu szerint az év első négy hónapjában 14 757 cég esett át szűrővizsgálaton, ebből 440 fiktív cég akadt fenn az adóhatóság hálóján. Ezek a cégek nem kapnak adószámot, vagyis nem működhetnek tovább.

Az utóbbi két évben ugrásszerűen megnőtt az adószám-felfüggesztések száma, a két esztendő alatt összesen csaknem 110 ezer esetben élt ezzel a szankcióval a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Különösen szembetűnő, hogy 2011-ben több mint 77 ezer cég adószámát függesztették fel. Ezt a tendenciát figyelembe véve arra lehetett számítani, hogy a különböző hatósági szigorítások, ellenőrzések miatt az idén tovább növekszik az adószámot elvesztő cégek tábora - írta a Feketelista.hu. Ugyanakkor a felfüggesztés helyett az elvesztés kerülhet előtérbe az elmúlt évekhez képest.

Az első négy hónapban a tavalyi felfüggesztések számának töredéke volt az idei - a változás azzal magyarázható, hogy szigorodtak az adószám-felfüggesztés szabályai. Eddig csak felfüggesztés járt annak, aki elmulasztotta leadni a beszámolóját, most már automatikusan a törlés jár, ha felszólításra sem küldi el a dokumentumot. Ezzel magyarázható, hogy az első négy hónapban 769 adószámot függesztett fel az adóhatóság, tavaly az első négy hónapban 23 263-at.