Vágólapra másolva!
Egyelőre kivárás jellemzi az európai piacokat, főbb indexek nem mutatnak nagyobb elmozdulást. A befektetők szeme délután 4 órakor Ben Bernanke beszédére szegeződhet, a Fed elnöke akár utalás formájában is újabb monetáris csomag bejelentését várják a befektetők.
Vágólapra másolva!

Egyedül a Nasdaq Composite zárta emelkedéssel a tegnapi kereskedést a főbb amerikai indexek közül, társai az egész napot a negatív tartományban töltötték és végül 0,8-1 százalékkal nyugtázták a napot. Az S&P 500 index mind a 10 szektora csökkenéssel zárt, legrosszabbul a technológiai részvények teljesítettek. Délután 4 órakor kezdődik Ben Bernanke beszéde, melyre a piacok már régóta várnak. Többen egy újabb monetáris lazítást vagy egy erre való utalást várnak a Fed elnökétől.


Enyhe mínusszal indította a mai kereskedést a BUX, azóta pedig már a pozitív tartománnyal kacérkodik az index. A vezető papírok közül a többség emelkedésben található, az élen ismét a MOL halad 0,7 százalékos plusszal, megelőzve a Richter 0,5, illetve a Magyar Telekom 0,2 százalékos emelkedését. A lemaradók között foglalt helyet az Egis és az OTP is 1,7, illetve 0,2 százalékos mínusszal.


Nem mutatnak a reggeli nyitásban nagyobb elmozdulást a főbb nyugat-európai indexek, a DAX 0,1 százalékos emelkedése mellett a CAC 40 és a FTSE 100 is hasonló mértékű csökkenésben található. A stagnáló Stoxx Europe 600 index 10 szektora közül négy emelkedik, az élen a nyersanyagipar áll, míg a sor végén a technológiai papírok kullognak.


A legjobb teljesítmény a luxusipari Hermés nevéhez főződik 4 százalékos plusszal, ami egyrészt az elemzői várakozásokat felülmúló első féléves jelentésnek, illetve az éves árbevétel előrejelzés emelésének tudható be. A bővülést elsősorban a kínai kereslet élénkülése hajthatja. A McKinsey & Co. márciusi riportja szerint a nem alapvető fogyasztási javak értékesítése a 2010-2020-as időszakban éves szinten 13,4 százalékkal növekedhet, elérve az 1,88 ezer milliárd dollárt.


Kivárás jellemzi az ázsiai piacokat a ma reggeli kerekedés során, a Kospi és az S&P/ASX 200 stagnálása mellett a Hang Seng 0,3 százalékos mínuszban található. A japán Nikkei azonban kivételnek számít 1,6 százalékos zuhanásával, ami a gyenge ipari termelési adatnak tudható be, az elemzők 1,7 százalékos növekedésre számítottak, míg a tényadat 1,2 százalékos zsugorodás lett. Indiában viszont kedvező GDP-növekedési adat látott napvilágot, a várt 5,3 százalékos bővüléssel szemben 5,5 százalékkal hízott a gazdaság a második negyedévben éves alapon.