Lehűtötte a várakozásokat a német kormány

Vágólapra másolva!
Cáfolta hétfőn a német pénzügyminisztérium azt a sajtóértesülést, amely szerint az euróövezeti vezetők az ESM mentőalap kapacitását kétezer milliárd euróra növelnék, de elismerte, dolgoznak azon, hogy több magánforrást vonjanak be a finanszírozásába.
Vágólapra másolva!

A német pénzügyminisztérium szóvivője, Martin Kotthaus hétfőn "teljesen illuzórikusnak" nevezte a Spiegel nevű német hetilap vasárnapi értesülését, mely szerint az ESM kapacitásait megnégyszereznék. Az újság azt írta, hogy az ideiglenes válságkezelő alap, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) esetében használt tőkeáttételes eljáráshoz hasonlóan az állandó mechanizmusnál kétezer milliárd euróra növelnék a kapacitást.

"Az ESM ugyanazokat az eszközökkel fog működni, mint elődje, az EFSF, sem többel, sem kevesebbel" - mondta a szóvivő. Szerinte egyébként is korai lenne számokról beszélni, "teljesen absztrakt még az elképzelés".

Az EFSF esetében az euróövezeti vezetők abban reménykedtek, hogy úgynevezett különleges célú gazdasági egységeken (SPV) keresztül minden mentőalapos euróhoz 4-5 másik eurót tesznek hozzá a magánbefektetők. Piaci érdeklődés hiányában azonban az áttételes eljárás akkor kudarcot vallott, és az euróövezeti vezetők végül az ESM egy évvel korábbi bevezetése mellett döntöttek. Így az októberben kezd működni, eleinte az EFSF-fel párhuzamosan.

A szóvivő azt a Spiegel-információt is tagadta, hogy Görögország 173 milliárd eurós mentőcsomagját 20 milliárd euróval kellene kiegészíteni ahhoz, hogy az ország talpon maradhasson. Azt mondta, amíg az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselői jelentése nem készül el, értelmetlen számokról beszélni, a német kormánynak nincsenek is ehhez megbízható adatai - számolt be a Wall Street Journal amerikai üzleti lap internetes kiadása.