Forrongás az Apple beszállítójánál

Vágólapra másolva!
A Foxconn Technology Group hétfőn elrendelte egyik kínai gyárának bezárását, miután egy kollégiumi verekedés erőszakos megmozdulásokba torkollott.
Vágólapra másolva!

Nem sokat tudni a lázongás pontos okairól, amely este 11 órakot tört ki az Észak-kínai Shanxi tartomány, Taiyuan városi üzemében, de a riportok káoszként írják le az incidenst, melyben 40 ember sérült meg. Körülbelül 5000 rendőr vonult ki a helyszínre, akiknek reggel 9 órára sikerült a tömeget feloszlatniuk. A gyár déli részén az ablakokat betörték és néhány motort megrongáltak, mielőtt a katonai egységek is megérkeztek hajnali 1 óra körül. Hétfőn a Foxconn további információkat fog nyilvánosságra hozni az incidens körülményeiről.

A hírre a vállalat részvényei 3%-ot zuhantak hétfőn, messze alulmúlva a Hang Seng index 0,1%-os esését. Emellett a Foxconn taiwan-i anyavállalata, a Hon Hai Precision Industry Co. 1,03%-ot zuhant, elmaradva a tajvani TAIEX benchmark 0,1%-os emelkedésétől.

Hétfőn több hírügynökség is beszámolt az esetről. Ahogy Louis Woo, a Focxonn egyik szóvívője a Reutersnek elmondta, a vállalat még vizsgálja az esetet, valamint, hogy hány ember volt érintett benne. A Wall Street Journal szerint a rend 3 óra körül állt helyre. A lap elmondja, hogy az üzemben körülbelül 79000 ember dolgozik, amely egyike a Hon Hai 20 kínai gyáregységének. A Bloomberg szerint a verekedés rivális bandák között tört ki.

Fontos tudni még, hogy a Focxonnak ez a taiyuan-i gyára készíti az új Iphone5 fekete hátlapját autók elektronikus alkatrésze és egyéb elektronikus cikkek komponensei mellett.