Ötmilliárd forintos beruházásra készül az Electrolux

Vágólapra másolva!
Az idén mintegy 5 milliárd forintot költ az Electrolux-csoport beruházásra Magyarországon, ezen belül két új modell gyártását is megalapozza a jászberényi porszívógyárban.
Vágólapra másolva!

Az Electrolux 14 éve gyárt porszívót Magyarországon, és most az egyik új modell gyártását Kínából hozza át Jászberénybe. Lukáts Ákos, az Electrolux jászberényi gyárának igazgatója kedden Jászberényben, az Electrolux porszívógyártásának centenáriumi ünnepségén elmondta, a kezdetek óta meghatszorozódott a gyár kapacitása.

A gyárban az idén mintegy 2 millió porszívót gyártanak. Az idén 50 százalékkal többet költenek a gyár fejlesztésére, mint tavaly, és éves összevetésben ez lesz az eddigi legnagyobb beruházásnövekedés. Azt azonban nem árulták el, hogy pontosan mekkora összegről van szó.

Takács János, az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója, a svéd cég kelet-közép-európai holdingjának vezetője elmondta: míg 2007-ben összesen 6 millió terméket állított elő a cégcsoport Magyarországon, addig az idén ennek csak a 80 százalékát. A gazdasági válság miatt 4500-ról 4 ezerre csökkent az alkalmazottak éves átlagos létszáma is. Dolgozókat nem bocsátottak el, de kevesebb szezonális munkást alkalmaznak.

Az Electrolux egy évszázada jelent meg a piacon porszívójával: napjainkban a európai piacon kapható közép- és felsőkategóriás gépek a jászberényi gyárból kerülnek ki, amely a folyamatos beruházásoknak köszönhetően stratégiai gyárrá nőtte ki magát. Itt készülnek a vállalat újrahasznosított műanyagból készült, környezetbarát modelljei is. Az Electrolux az elmúlt 100 évben világszerte összesen 350 millió porszívót adott el. A cég jelenleg 3 országban és gyárban állít elő porszívókat, Mexikóban, Brazíliában és Magyarországon, míg a porzsákokat Svédországban gyártja.

Lukáts Ákos elmondta, hogy a jászberényi gyárban 600 főt foglalkoztatnak, ebből mintegy 100 fő kölcsönzött munkaerő. A dolgozók egyhatoda a szellemi állományhoz tartozik. Kezdetben, 14 éve, a gyár 150 alkalmazottat foglalkoztatott. A Magyarországon gyártott porszívók 99 százalékát exportálják, a belső piacra mindössze a készülékek 1 százaléka kerül. A legjelentősebb felvevőpiac Európa, itt adják el a készülékek 78 százalékát, míg Ázsiában a 13 százalékukat.

Az Electrolux a világ vezető háztartási és nagykonyhai készülékeket gyártó vállalata. Évente több mint 150 országban több mint 40 millió Electrolux terméket adnak el az egyéni, illetve a professzionális fogyasztóknak. Tavaly a cégcsoport forgalma 102 milliárd svéd korona (3437 milliárd forint) volt, alkalmazottainak száma pedig 58 ezer. Az Electrolux háztartásikisgép-üzletága évente több mint 16 millió háztartási kisgépet, ebből 12 millió porszívót értékesít a világon. Az ágazat éves forgalma körülbelül 8,5 milliárd svéd korona (286 milliárd forint), és mintegy 2500 alkalmazottat foglalkoztat.