Tovább csökken az Ifo index

Vágólapra másolva!
Alulmúlta a várakozásokat az Ifo német üzleti bizalmi index, amely két és fél éves mélypontjára zuhant szeptemberben az elhúzódó európai adósságválság hatására.
Vágólapra másolva!

A müncheni Ifo intézet felmérésének eredményei szerint a német gazdasági szereplőket továbbra is nagyfokú pesszimizmus jellemzi. A főindex értéke 102,3 pontról 101,4 pontra csökkent, míg az előzetes várakozás 102,5 pont volt. A jelenlegi helyzet megítélését tükröző alindex értéke pedig 111,2 pontról 110,3 pontra, a várakozási alindex értéke pedig 94,3 pontról 93,3 pontra csökkent.

A 7000 kiskereskedelmi, nagykereskedelmi és ipari vállalat felmérése alapján készülő index jól mutatja, hogy a német cégek nem hisznek az ECB másodpiaci beavatkozásának a sikerességében, és emiatt a jelenlegi és a jövőbeli gazdasági kilátások megítélésében továbbra is borúlátók.

Az Ifo Intézet elnöke, Hans-Werner Sinn szerint ,,a német gazdaság felemelkedését akadályozó erők továbbra is jelen vannak". A bejelentést követően az EURUSD pár 1.2924-re zuhant, ami szeptember 12-e óta a legalacsonyabb érték.