Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Állami átutalástól függ az E-Star sorsa

Vágólapra másolva!
Szerda estig a 2012/A kötvénysorozat tulajdonosainak egyharmadától vásárolta vissza az értékpapírokat az E-Star a korábban bejelentett 35 százalékos áron.  A cég ma reggeli közleményében figyelmeztetett, hogy már csak ma tudja megvásárolni a jövő héten lejáró kötvényeket. A nap végére kiderült, hogy 112 millió forint értékben tudott visszavásárolni a kötvényekből, így tetemes mennyiség továbbra is a kötvényesek kezében van. A cég az államtól várt 2,5 milliárd forintra vár.Cikkünk folyamatosan frissül az újabb fejleményekkel.
Vágólapra másolva!

17:15 - Nincs meg az összes kötvény

Piaczárás után érkezett az újabb közlemény az E-Startól, miszerint ma 320 millió forint névértékű kötvényt vásárolt a cég a piacon 35 százalékos névértéken. A reggel közzétett 100 millió forintos keretet napközben 20 millió forinttal kibővítette a cég, így végül 112 millió forint értékben vásárolt vissza kötvényeket, azaz mintegy 639 millió forint névértékű kötvény maradt a piacon.

A közlemény alapján már csak közvetlenül a befektetési szolgáltatón kereszütl lehet felajánlani a 2012/A jelű kötvényeket. A társaság továbbra is nyitott a kötvények visszavásárlására, de erre csak akkor nyílik lehetősége, ha befolyik az államtól várt mintegy 2,5 milliárd forint. Ez a szerdai lejáratig még éppen megtörténhet, de kétséges, hogy ebből a bruttó összegből mennyit tud ténylegesen a kötvénytartozás rendezésére fordítani a társaság.

A korábbi részek tartalmából: 100 milliója maradt az E-Starnak

A mai piacnyitás után publikált közleményében az E-Star felhívta a kötvényesek figyelmét, hogy a szerdán bejelentett módon , tőzsdei ügylet keretében már csak ma tudják eladni a 2012/A sorozatú kötvényeiket a cégnek. A cég egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a mai vásárlásokra jelenleg 100 millió forint áll rendelkezésre.

Tegnap tette közzé az E-Star, hogy a névérték maximum 35 százalékán vásárolná vissza a 2012/A sorozathoz tartozó, október 24-én lejáró kötvényeit. Tegnap estig a kötvénytulajdonosok egy része már jelezte, hogy él a lehetőséggel, így összesen 478,2 millió forint névértékű kötényt vásárolt vissza az E-Star nagyjából 167,4 millió forintot kifizetve - közölte még tegnap a cég.

Feltéve, hogy a kötvényeket a névérték 35 százalékán veszi meg a társaság, a ma reggel közzétett 100 millió forint a teljes, még kint lévő mintegy 920 millió forint névértékű kötvényállomány kevesebb, mint egyharmadát teszi ki. Ennyit tud az E-Star megvásárolni, ha van elegendő kötvényes, aki belemegy az alkuba. A tegnapi közlemény ugyanakkor legfeljebb 35 százalékos árról szól, így elképzelhető, hogy alacsonyabb áron megpróbál a cég nagyobb csomagot felvásárolni (ha a kötvényesek hajlandók átlagosan 11 százalékon odaadni a kötvényeiket, akkor akár a teljes kintlévő mennyiséget megkaphatja a cég).

Az állami átutalásban bízhatnak

Az E-Star a közleményben kiemelte, hogy ha az állam időközben kifizeti a beszüntetett Fejér megyei és Veszprém megyei projektekért járó bruttó 2,54 milliárd forintot, akkor a kötvényvásárlásokra fordítható összeg is megemelkedik. Miután a hétfőn beharangozott titkos külső finanszírozóval megszakadtak a tárgyalások, a cég a két problémás ügyféltől befolyó összegből finanszírozná a kötvények visszavásárlását. Ezt 8 napon belül kell, hogy az állam átutalja a cég részére, de az összeg nagy része az E-Star Raiffeisen Bankkal szembeni hiteltartozását hivatott csökkenteni.

Meglátásunk szerint egyre kevesebb esély mutatkozik arra, hogy a menedzsment megtalálja a kiutat a szorult helyzetből. Teljesen nem lehet kizárni, hogy a társaságnak sikerül egy esetleges finanszírozóval vagy a kötvényesek kellően nagy körével megegyeznie, de az elég valószínű, hogy a mai kereskedés során nem fogják tudni visszavásárolni a teljes kintlévő 2012/A sorozatot, hiszen kicsi az esélye, hogy a 2,5 milliárdos átutalás éppen ma, a megegyezés belejentésének másnapján már befusson a cég számlájára.

A tegnap megvásárolt, névértéken mintegy 468 millió forintos mennyiséggel és a mai 100 millió forintos keret teljes elköltésével számolva a 2012/A sorozatnak még mindig mintegy 45 százaléka a piacon maradna (feltéve, hogy 35 százalékot kell kifizetnie a ma felajánlandó kötvényekre). Ha valóban nem érkezik ma "mentősereg", akkor szerdán várhatóan ekkora tartozást kellene törlesztenie a társaságnak. Ennek forrásai jelenleg nem állnak rendelkezésre, bár a hosszú hétvégén még születhet megoldás. A ki nem elégített hitelezők viszont felszámolási eljárást is indíthatnak a cég ellen.

Forrás: [origo]

Marad a felfüggesztés

A tőzsde vezérigazgatójának határozata alapján péntek tőzsdezárásig életben marad az E-Star részvények és kötvények kereskedésére vonatkozó felfüggesztés. A cég hétfőn tart rendkívüli közgyűlést, ahol többek között döntenek a "hogyan tovább"-ról.

Ezzel az a speciális helyzet állt elő, hogy az értékpapírokkal pont a szerdai kötvénylejárat napjáig nem lesz kereskedés, mivel hétfőn és kedden munkaszüneti nap lesznek Magyarországon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről