Vágólapra másolva!
A VTB Bank 2007-es IPO-ja óta nem látott méretű tőzsdei kibocsátás készülődik Oroszországban, miután parkettre lépne a másodikszámú mobilszolgáltató, a MegaFon. Az első félévben 14 százalékos árbevétel bővülésről számolt be a cég, ami szinte teljes egészében a hazai piacán képződött, ellentétben a versenytársakkal, akik nagyobb külföldi kitettséggel rendelkeznek. A befektetők ennek ellenére jelentős kockázatot látnak az orosz eszközökben, ami a jelentős diszkontban mutatkozik meg az európai szektortársakhoz képest.
Vágólapra másolva!

Hatalmas orosz IPO készülődik

November elsején kerülhet sor a második legnagyobb orosz mobilszolgáltató, a MegaFon IPO-jára a Kommerszant szerint. A részvényt várhatóan a moszkvai parkett mellett Londonban is bevezetik úgynevezett GDR-eken keresztül. Ezek a származékos értékpapírok lényegében ugyanolyan jogokat és kereskedési lehetőséget nyújtanak a londoni parketten, mint a "rendes" részvények.

A legutóbbi információk alapján az IPO a jelenlegi részvénymennyiség 15 százalékát érintheti, holott korábban még 20 százalékról volt szó. E mögött az áll, hogy a MegaFon fele annyi sajátrészvényt értékesítene, mint azt korábban tervezte.

A 20 százalékos csomag 3 milliárd dolláros IPO-t eredményezett volna az elemzők szerint, ami az elmúlt évek egyik legnagyobb orosz kibocsátásának számítana. A Rosneft 2006-ban még 10,4 milliárd dolláros IPO-n esett túl, melyet egy évre rá a VTB Bank 8 milliárd dolláros tőkebevonása követett. A legnagyobb orosz alumíniumtermelő, a Rusal 2010-ben 2,2 milliárd dolláros IPO-t vitt véghez Hongkongban. Az orosz cégek tőzsde iránti érdeklődése azután kezdett újra fokozódni, hogy az orosz központi bank 5,2 milliárd dollár értékű Sberbank csomagot értékesített a múlt hónapban.

Orosz milliárdos a többségi tulajdonos

Jelentősen átrendeződött április óta a MegaFon tulajdonosi struktúrája azzal, hogy az Altimo értékesítette 25,1 százalékos részesedését a cégben. Ebből 14,4 százalékot maga a mobilszolgáltató vásárolt meg 2,2 milliárd dollárért, a fennmaradó 10,7 százalékos részt pedig az AF Telecom vette meg 1,6 milliárd dollár fejében. Ezt követően a legnagyobb tulajdonosnak számító svéd TeliaSonera értékesített egy kisebbségi csomagot az AF Telecom részére, amivel 35,6 százalékra csökkent a részesedése, míg a felvásárlóé 50 százalék plusz egy részvényre nőtt, amivel átvette az irányítást a cégben.

A Kommerszant orosz napilap legutóbbi értesülése szerint a jelenlegi részvénymennyiség 15 százalékát ajánlhatják fel a tulajdonosok az IPO során. 10 százaléknyi részvénytől a svéd TeliaSonera válna meg, 5 százalékot pedig a MegaFon értékesítene 14,4 százalékos sajátrészvény-állományából.

Forrás: [origo]

Az AF Telecom Oroszország leggazdagabb emberének, Alisher Usmanovnak a tulajdonába tartozik. Vagyonát a Bloomberg közel 18 milliárd dollárra teszi, amivel jelenleg a világ 38. leggazdagabb emberének számít. Befektetései között található a legnagyobb orosz vasérctermelő vállalat, a Metalloinvest és az internetes Mail.ru. A tengerentúlon Facebookban, Londonban pedig a helyi Arsenal futballklubban szerzett részesedést.

Növekvő piaci részesedés

Az orosz mobilpiac három legnagyobb szereplője 80 százalékos részesedéssel rendelkezik, ebből a másodikszámú MegaFonra 27 százalék jut mintegy 62 millió előfizetője révén. Az elmúlt években a MegaFon bizonyult a nagyok közül a legaktívabbnak az ügyfélszerzésben, 2010 óta 5,5 millió ügyfelet akvirált, aminek köszönhetően 1,6 százalékponttal növekedett a piaci részesedése. A legerősebb pozícióval Szentpéterváron és környékén rendelkezik, itt a piac 34 százalékát birtokolja. Oroszországot leszámítva Tádzsikisztánban rendelkezik operációval, a 8 millió lakosú országban azonban nem számít jelentős szereplőnek. Jelenleg nem szerepel a cég terve között a külföldi terjeszkedés.

A három legnagyobb piaci szereplő közül elsőként a MegaFon vezette be augusztusban a korábbi technológiáknál lényegesen nagyobb átviteli sebességet kínáló 4G alapú technológiát Oroszországban a Skartel hálózatán. Utóbbi társaság szintén Alisher Usmanov érdekeltségébe tartozik.

Forrás: [origo]

Az első félévben 4,3 milliárd dolláros árbevételről számolt be a cég, ami éves szinten 14 százalékos növekedésnek felel meg. Az elemzők kedvezően értékelhetik, hogy a versenytársakkal ellenben szinte teljes mértékben a hazai piacától függ, ami leginkább azzal hozható összefüggésbe, hogy a telekommunikációs cégek a gazdasági lassulás miatt világszinten leépítik elszórt tevékenységüket. Árbevételének 99,2 százaléka, míg EBITDA-jának 98,4 százaléka származott Oroszországból. Ugyanez az MTS esetében 86, illetve 88 százalék. Leginkább a VimpelCom lóg ki a sorból, bevételeinek és EBITDA-jának csupán 40 százaléka származik az orosz piacról, ugyanis jelentős kitettséggel rendelkezik Olaszországban, illetve Ukrajnában is.

Stabil osztalékfizető részvény lehet a MegaFon, a tervek szerint a profit 50 százaléka és a szabad cashflow 70 százaléka közül a magasabb összeget fizetné ki tulajdonosai számára. Mindez éves szinten 600-800 millió dollárnak felelhet meg 2015-ig, ami az UralSib szerint 4-6 százalékos osztalékhozamot eredményezhet az általuk 24 dollárra értékelt részvény esetében. Azonban ez az érték nem számít túl kecsegtetőnek, ha összevetjük a főbb európai telekommunikációs cégek osztalékhozamával, ami átlagosan 8,2 százalék.

Forrás: [origo]

Jelentős a diszkont az orosz eszközökre

A kibocsátást a Morgan Stanley és a Sberbank vezényelheti le a Credit Suisse, a Citigroup és a VTB Capital segédlete mellett. Kedvezőtlen fejlemény, hogy a Goldman Sachs kiszállt a kibocsátási eljárás lebonyolítói közül, amivel kapcsolatban nem adtak ki nyilatkozatot. Egy a tranzakcióhoz közel álló személy szerint a kibocsátás levezénylői szerint a MegaFon értéke 12,3-16,1 milliárd dollár közé tehető, amiből 5-5,7-szeres 2012-es előretekintő EV/EBITDA mutató adódik.

Eközben a legnagyobb orosz mobilszolgáltató, a Mobile TeleSystems (MTS) 5-szörös, a harmadikszámú VimpelCom 4,5-szeres 2012-es előretekintő EV/EBITDA mutatón forog, míg a MegaFon esetében 4,8-szeres a becsült érték az UralSib Capital adatai szerint. Értékeltsége a helyi versenytársaihoz képest nem mutat jelentős eltérést, eredménye azonban gyorsabb növekedést mutat, aminek köszönhetően 2014-ben már kisebb alulértékeltség látszik az EV/EBITDA mutató alapján. Az orosz telekommunikációs cégek a fejlett piaci versenytársakhoz képest 19, míg a fejlődőkhöz képest 30 százalékos diszkonttal forognak, ami annak tudható be, hogy a befektetők szerint nagy kockázatot jelent orosz eszközöket tartani.

Forrás: [origo]


Összefoglalva elmondható, hogy a befektetők jelentős diszkontot alkalmaznak az orosz részvények esetében, amit a MegaFon esetében Alisher Usmanov milliárdos vezető befolyása is tetézhet. Az orosz telekommunikációs szektorban ráadásul korántsem nevezhető alulértékeltnek a papír, valamint osztalékhozam alapján sem számít túl kecsegtetőnek. A befektetők viszont kedvezően fogadhatják, hogy Oroszországon kívül nem rendelkezik jelentős operációval, így a jelenlegi nehéz gazdasági környezetben csak a fő piacára kell koncentránia.