Vágólapra másolva!
Tovább tart az amerikai költségvetés év vége előtti valószínűsíthető megoldása miatti optimizmus a piacokon, ugyanis Európában és Amerikában is jelentős pluszban mozognak a fő részvényindexek. Itthon a BUX főleg a MOL vaskos erősödésének köszönheti, hogy ledolgozta a héten összeszedett hátrányát, míg a forint tarta a 280 alatti szinteket az euróval szemben.
Vágólapra másolva!

Megtépték a MOL-t, így pluszban zárt a BUX

Nagy mértékben faragni tudott a hazai részvényindex az elmúlt napokban összeszedett veszteségeiből, melyet a MOL jelentős erősödésének köszönhet. A kedvező külpiaci hangulat miatt a BUX 1,2 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést, amivel régiós társaihoz hasonlóan teljesített ma.

Forrás: [origo]

A MOL 2,6 százalékot repesztett, ami többnyire az európai piacok jó teljesítményének tudható be.

OTP-t nem zavarta meg nagyon a Concorde-tól érkező célárfolyam vágás sem, az elemzőház ugyanis 4850 forintról 4500 forintra csökkentette jövő évre vonatkozó becslését a bankpapírra, mely végül 1,4 százalékot erősödött ma.

A Richter nagy rallit mutatott be, végül szerencséjére megérkeztek a vevők is a részvényeire, akik nagy "csatát" vívhattak az eladói oldallal. Ezt támasztják alá az árfolyam heves kilengései, valamint a 6,2 milliárdos forgalom is, mivel pénteken a papír kikerül az MSCI indexből, több alap is eladni kényszerül, míg több befektető úgy gondolhatja, hogy a mostani nyomott árszinten már érdemes beszállnia a piacra. A gyógyszergyártó 0,4 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést.

Az Egis jelentősen bezuhant zárásra, és 1,1 százalékos mínuszban zárt.

Ezzel szemben a Magyar Telekom nem tudott felállni a padlóról, bár visszajött a nagyobb mínuszokból, végül 1 százalékot veszített ma az értékéből. Nagyobb eladói nyomás azért alakulhatott ki az esetében az elmúlt időszakban, mert a harmadik megszorító csomag keretében hatalmas adóterheket róttak a társaságra, ami miatt kétséges, hogy tartani tudják 50 forintos részvényenkénti osztalékfizetésüket.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül az E-Star is hatalmasat rallizott, végül 9,1 százalékos pluszban állapodott meg a tegnapi újabb kötvény visszavásárlások után.

A CIG Pannónia 2,6 százalékot erősödött, de még mindig történelmi mélypontja körül tanyázik. A társaság ma az elemzőknek tartott sajtótájékoztatót a cégcsoport harmadik negyedéves eredményéről. Ezen kívül a rendezvényen szó esett a nem-életbiztosítási szegmens működésének bemutatásáról és a jövőbeni lehetőségekről is.

A forint tartotta erejét a főbb devizákkal szemben a kedvező piaci hangulatban, az euróval szembeni jegyzései késő délután 279,5 körül mozognak, míg a dollár/forint kurzusa 215,5 körül, a svájci franké pedig 232,2 körül mocorog.

EURHUF

Forrás: [origo]

Kilőtt az olasz részvényindex

Tovább tart a jó hangulat az európai piacokon, ahol az indexek változatlanul jelentős pluszokat mutatnak. A befektetők vételi kedvét az amerikai költségvetési problémákról szóló tegnapi optimista nyilatkozatok alapozták meg reggel, ami egész nap kitartott. A délután érkezett amerikai makroadatok nem okoztak nagyobb meglepetést, így azok sem gátolják a börzék erősödését.

Európában kiemelkedik teljesítményével az olasz FTSE/MIB index, melyet változatlanul a sikeres olasz állampapír aukció segíthet. A részvényindex már 2,5 százalékos emelkedésben mozog, melyet főleg a Banco Popolare 9,5 százalékos szárnyalása húz feljebb.

Forrás: [origo]

A DAX komponensei közül a Commerzbank 2,1 százalékos, az Infineon 1,6 százalékos, míg a Deutsche Bank 1,5 százalékos pluszal járul hozzá a fő német részvényindex 0,8 százalékos erősödéséhez. Az utóbbi társasággal kapcsolatos hír, hogy növelte céltartalékát a vállalat a Libor manipulációjával kapcsolatos esetleges veszteségek miatt.

Ezen kívül a BMW is másfél százalékos drágulást tud felmutatni melyet az a pletyka segíthet, hogy kivezethetik az autógyártó részvényeit a Xetráról, ha a nagytulajdonos a cég kilátásait a piaci vélekedéseknél kedvezőbben ítéli meg.

A londoni FTSE 1,1 százalékos pluszban tanyázik, melyet főleg a Rio Tinto 5 százalékos erősödése húz feljebb. A világ egyik legnagyobb bányatársaságának papírjait azután kezdték el vásárolni, hogy bejelentették, a vállalat 7 milliárd dolláros megtakarítást tervez elérni a következő években, emellett növelni akarja a vasérc, a réz és az alumínium kitermelését is.

Továbbá a héten bevezetett Megafon is 4 százalékos drágulásával járul hozzá a londoni index teljesítményéhez.

A francia CAC 40 indexet a Vivendi 2,1 százalékos erősödéssel segíti. A telekommunikációs cég papírjainak drágulását az a hír támogathatja, hogy négy társaság is megvenné a vállalat értékesítésre váró brazil egységét.

Rio Tinto (LSE)

Forrás: [origo]

Nincs megállás Amerikában

Folytatják tegnap megkezdett útjukat felfelé az amerikai részvényindexek, ahol a befektetők változatlanul a fiscal cliffről szóló optimista nyilatkozatoknak örülnek. A délutáni makroadatok nem mozgatták meg nagyon nyitás után a piacokat. A felülvizsgált harmadik negyedéves amerikai GDP adat nem okozott nagyobb meglepetést, mivel csak kis mértékben maradt el a várttól, ugyanis az elemzők által prognosztizált 2,8 százalékos növekedés helyett 2,7 százalékkal bővült a gazdaság az időszakban.

A heti friss munkanélküli segélykérelmek száma is csak enyhe emelkedést mutatott, a várt 390 ezres növekedés helyett végül 393 ezerrel bővült az igénylések száma, ami viszont jelentős csökkenésnek számít az előző heti 416 ezer fős értéknél.

A tengerentúli tőzsdéken a legjobban a kis és közepes vállalatokat tömörítő Russel mozog 1 százalékos emelkedésével, melyet a Nasdaq követ 0,7 százalékos pluszával.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai kivétel nélkül erősödni tudnak. A legjobban a nyersanyag kapcsolt vállalkozások teljesítenek eddig 0,8 százalékos emelkedésükkel, de a technológiai cégek sincsenek nagyon lemaradva tőlük.

Forrás: [origo]

A technológiai szektort az Apple 1,4 százalékos erősödése húzza feljebb, amely így újra célba vette a 600 dolláros szintet. A HP 1,7 százalékot, a Google 0,7 százalékot, míg a Facebook 0,5 százalékot emelkedett késő délutánig.

Apple (Nasdaq)

Forrás: [origo]

További vállalati hír, hogy a Tiffany ékszerbolt papírjai jelentős mínuszokkal reagáltak a cég gyenge negyedéves gyorsjelentésére. A részvények már 8 százalékot vesztettek értékükből.

A vártnál némileg kerekebbre sikerült a Royal Bank of Canada negyedéves riportja. A Bloomberg által megkérdezett elemzők 1,26 kanadai dollárcentes EPS-sel számoltak, 1,27 lett azonban a tényadat. A kedvező gyorsjelentés a kötvényüzletág nyereséges működése eredményezte. A jobb eredményeknek a befektetők is megörültek, ugyanis a papírok 0,9 százalékos pluszban tanyáznak.

A nyersanyagok közül jelentősen erősödni tud a WTI olaj, melynek árfolyama már 2,1 százalékot tudott feljebb kerülni. Az arany folytatja korrigálását a tegnapi nagyobb zuhanás után, és eddig további 0,4 százalékot tudott ledolgozni hátrányából.